Odprta Kuhinja

Po korakih: paradižnikova mezga (na štedilniku ali v pečici)

Odpri galerijo
A+   A-
Najbolj osnovna različica za pripravo paradižnikove ozimnice. Z dodatki se lahko ukvarjamo vsak po svojem okusu.


Sestavine  • 5 kg zrelega paradižnika

  • 3 žličke sladkorja

  • sol, poper


Priprava


Paradižnik operemo, odstranimo zeleni del v sredini in blanširamo, nato ga prestavimo v ohlajeno vodo in odstranimo lupino.

Plodove prerežemo na pol in kar z dlanjo vsako polovico malo stisnemo, da odteče sok, vendar ne toliko, da bi ga kar zmlinčili.

Na štedilniku


Od tod imamo dve možnosti: lahko kuhamo naprej na štedilniku. V tem primeru ga razdelimo na tri dele in vsakega posebej podušimo z žlico sladkorja, da se razpusti in začne reducirati. Pet kilogramov naenkrat namreč težko obvladujemo.

Ko smo vse podušili in je prostornina že manjša, prelijemo v skupen lonec in na zelo zmernem ognju kuhljamo še kako uro, da se omaka zgosti. Če želimo, lahko dodamo baziliko in origano, na koncu pokusimo, lahko solimo in popramo, nujno pa ni, ker bomo to tako ali tako naredili, ko ga bomo uporabili pri kuhi.

V pečici


Če pa imamo primerno posodo, paradižnik dušimo v pečici, ki smo jo segreli na 180 stopinj Celzija. Čakamo, da se reducira na polovico, pri čemer le tu in tam postrgamo po robovih, da se omaka ne smodi, ko se gladina niža. Dober dodatek je tudi tu olupljena in na pol prerezana čebula – na to količino bi dodali dve in pol –, ki jo ob koncu praženja poberemo iz omake.

Pospravimo v kozarčke


Če želimo gladko teksturo, na koncu še enkrat pretlačimo skozi cedilo pri eni in drugi izvedbi. Nato razporedimo v kozarčke, ki smo jih vsaj deset minut ogrevali v pečici na 100 stopinjah, na vrh lahko nalijemo malo oljčnega olja in zapremo z brezhibnimi pokrovi, ki smo jih po možnosti obrisali še z močnim alkoholom.

Kozarčki naj se ohlajajo počasi.

Recept: Neli Selan in Lea Sterle, BIC Ljubljana
Naslovna fotografija: Črt Piksi
Priporočamo še: Klasična paradižnikova omaka marinara

Deloindom.si: Tiktok trik za pranje belega perila, ki ga nikar ne upoštevajte
Datum Objave: 24.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

paradižnikozimnicaparadižnikove mezga

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja