Odprta Kuhinja

Pozabite na pavlovo, angelski kolač je še boljši

Najbolj bel, puhast in nedolžen med vsemi biskviti.
Odpri galerijo
A+   A-
Najbolj bel, puhast in nedolžen med vsemi biskviti. Narejen brez kančka maščobe ali mlečnih izdelkov, a vseeno niti malo suh. Tako nadzemeljsko dober, da nam v jeziku zmanjka besed, ki bi ga primerno opisale.


Vam je všeč pavlova? Angelski kolač jo prekaša. Naredimo ga zelo podobno, le da na koncu v beljake previdno vmešamo majhno količino moke. To je tisto, kar maso iz meringe spremeni v najbolj nežen biskvit na svetu. Čeprav gre za izjemno preprost recept iz malo sestavin, pa se je nekaterih zakonitosti treba držati kot božjih zapovedi. Najmanjši greh vas namreč ne bo popeljal do angelske gostije nad oblaki, temveč v hudičevo družbo sesedenega in gumijastega podplata.

Kaj si je treba zapisati za uho, preden se lotite peke?

Prvo mesto: pekač


Najbolje je kupiti kar angelski pekač, narejen prav za ta biskvit. Na sredini ima tulec, ki omogoča enakomerno peko, in ravne stranice, da lahko ta lahkotni biskvit enakomerno naraste, in ni neoprijemljiv. Ste prav prebrali? Biskvit se ga mora oprijeti, da lahko raste in se ne sesede sam vase. Zato ga tudi ne smete namastiti. Ne, niti malo! Niti po dnu.

Beljaki


Biti morajo sobne temperature. Ko jih ločimo od rumenjakov, moramo biti zelo pazljivi. Najmanjša kapljica rumenjakove maščobe bo preprečila, da bi se sneg pravilno stepel. Stepamo do srednje čvrstih vršičkov, da se beljak v pečici lahko še dodatno razširi in ohrani dovolj moči, da se ne sesede ali razpoka. Na začetku stepanja dodamo vinski kamen in tako pomagamo, da je bela jajčna pena bolj stabilna.

Sladkor


Sladkor med stepanjem dodajamo po žlicah. Priporočljivo je uporabiti namenskega za peko sladic, saj je manj grob in se hitreje stopi.

Moka


Moko, ki jo še dodatno razrahljamo s polovico sladkorja, brez oklevanja trikrat presejemo. Biti mora zares zračna, da bo tak tudi biskvit. Naj bo tudi čim bolj bela, namenska za kolače.

Ohlajanje


Pečen kolač obrnemo na glavo (zato je priporočljivo uporabiti originalen pekač, ki ima nogice, na katerih lahko med tem stoji in se ohlaja) in se ga ne dotikamo eno uro. Šele nato ga osvobodimo.

Najbolj bel, puhast in nedolžen med vsemi biskviti.
Najbolj bel, puhast in nedolžen med vsemi biskviti.

Angelski kolač  • 10 jajc (uporabimo samo beljake)

  • 110 g namenske moke za kolače

  • 350 g sladkorja za peko

  • četrt žličke soli

  • 1,5 žličke vinskega kamna

  • 1,5 žličke vaniljeve paste ali semena vaniljevega stroka


Ostalo

  • sladka smetana za stepanje

  • zavojček vaniljevega sladkorja

  • po želji sveže jagode, borovnice, maline ...


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Moko, sol in polovico sladkorja tri­krat presejemo.

3. Beljake previdno ločimo od rumenjakov. Predlagam, da jajca ubijete v skodelico, s prsti zajamete rumenjak, ga prestavite v drugo skodelico, beljak pa prelijete v posodo za stepanje. To naredite z vsakim jajcem posebej, da se izognete, da bi z nerodno razbitim jajcem uničili vse skupaj.

4. Beljake začnemo stepati na srednji hitrosti (4 od 10). Ko se zapenijo, dodamo vinski kamen in nadaljujemo na srednje visoki hitrosti (8 od 10).

5. Ko beljaki postanejo beli, začnemo dodajati preostalo polovico sladkorja – žlico po žlico. Ko boste dodali ves sladkor, bodo imeli beljaki nekakšen lesk in bodo že narasli. Stepamo še kakšni dve minuti do srednje čvrstih vršičkov (če metlico pomočimo v beljake, se vršiček malce upogne). Beljaki bodo zelo narasli. Proti koncu dodamo še vaniljo. Celotno stepanje gre precej hitro, traja le nekaj minut.

6. Moko nežno vmešamo ročno. Najprej tretjino, nato še preostali dve tretjini. Dodajamo jo skozi cedilo, da se še enkrat preseje.

7. Biskvitno maso predenemo v angelski pekač. Enakomerno porazdelimo in poravnamo, nato pa v biskvit potopimo tanko palčko (npr. za ražnjiče ali tisto, s katero preverjamo pečenost biskvitov) in z njo vijugamo po masi, kot bi delali marmorni kolač. To naredimo zato, da se znebimo zračnih mehurjev, zaradi katerih se pri tem biskvitu pogosto pojavijo večje luknje.

8. Pekač potisnemo v pečico na srednje vodilo in pečemo 30–35 minut, odvisno od pečice. Po vsej zgornji površini mora biti zlato rjavo zapečen. Pred tem časom nikar ne odpirajte pečice, saj se bo biskvit takoj sesedel.

9. Ko je nared, pekač nemudoma obrnemo na glavo in počakamo celo uro, da se ohladi. Nato ga obrnemo nazaj in biskvit ločimo od roba ter dna. Pomagamo si s slaščičarsko paleto ali manjšim in tankim nožem. V mojem primeru se je odlepil sam, le na dnu sem morala uporabiti nož.

10. Kolač premažemo s smetano in okrasimo z rožicami.

11. Ponudimo ga lahko kar tako, fantastičen je z jagodami ali drugim svežim sadjem.
Namig: Kolač lahko tudi prerežete in napolnite kot torto. Je pa treba vedno uporabiti nož z žagico, kot za kruh.

Priporočamo še: Piknik kruh s kajmakom in zelišči (VIDEO)
Datum Objave: 10.5.2022 ob 10:05

Več iz te teme:

pavlovasladkormokabeljakiangelski kolačangelski pekač

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.