Odprta Kuhinja

Pravila priprave dobrih mlincev

Odpri galerijo
A+   A-
V naši tradicionalni kuhinji so obvezna priloga k pečenemu mesu, ki ga strežemo za praznike, predvsem seveda za martinovo.


Mlince si kot tradicionalno jed lastimo v večini dežel, kjer vsaj občasno pridejo na mizo. Resnici na ljubo pa niso prav naša pogruntavščina, saj jih lahko označimo, če smo povsem natančni, kot preprost nevzhajan kruh, kakršnega najdemo v marsikateri gastronomski kulturi po vsem svetu. Menda so take kruhke v starem Egiptu pekli že pred pet tisoč leti, poznajo pa jih še danes številne kuhinje. Rusi imajo bline, Mehičani tortilje, mi pa pač mlince. Nevzhajan kruh pripravljamo iz različnih vrst moke, tortilje so recimo iz koruzne, mlince pa zamesimo praviloma iz pšenične. Seveda pa se lahko poigramo tudi z drugimi vrstami.

Čeprav se običajno znajdejo na prazničnem jedilniku kot priloga k pečenemu mesu, jih lahko uporabimo na številne zanimive načine. Če se nam ne ljubi mesiti testa ali se nam zdi, da nismo dovolj vešči, jih pač lahko kupimo v trgovini, a z nekaj truda v domači kuhinji se bo naše delo obrestovalo. Saj vemo, da se večina industrijsko pripravljenih jedi težko kosa z domačimi, in tako je tudi z mlinci.

Da bo res tako, zapišimo nekaj temeljnih pravil za dobre mlince.

1. Testo


Že pri testu se potrudimo, da ga res dobro zgnetemo, v njem ne sme biti grudic, ne sme se lepiti na prste in mora se voljno vdati pod našimi prsti. Pomembno je, da nekoliko počiva, preden ga razrežemo in razvaljamo.

Recept za mlince iz smetanovega testa najdete tukaj.

Mlinci s kislo smetano in zaseko (Foto: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno)
Mlinci s kislo smetano in zaseko (Foto: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno)

2. Valjanje in peka


Tudi pri tem bodimo temeljiti in ga razvaljamo zelo na tenko. Ko počiva, ga nekoliko prepikamo z vilicami. Med peko v pečici trakove enkrat obrnemo.

Če se zelo mudi, lahko mlince, tako kot tortilje, pečemo tudi v ponvi na štedilniku, ne nazadnje so nevzhajan kruh naši daljni predniki pekli na razbeljenih kamnih. Kasneje so ugotovili, da je bolje v krušni peči, zato jih tudi danes pečemo v pečici.

3. Mlince zmehčamo


Mlince imamo najraje poparjene z vodo, torej zmehčane, tako postrežemo tople z omakami in prelivi. Ne kuhamo jih, temveč le potopimo v vrelo vodo in odstavimo; pokrite pustimo, dokler ne priplavajo na površje.

4. Slastne ideje z mlinci


Če gredo k mesu, jih prelijemo z maščobo, ki je ostala pri pečenju, lahko pa omako pripravimo posebej. Tudi zelenjavno, seveda. Prava poslastica so zabeljeni mlinci, ki jih stresemo v pekač in zapečemo v pečici. Prelijemo jih z razžvrkljanimi jajci in smetano ali potresemo z naribanim sirom, lahko tudi z mocarelo. Lahko pa jih ponudimo kot prigrizek, hrustamo jih namesto čipsa ali pomakamo v poljubne omake. In ne nazadnje, poskusimo jih na sladko, s sladkorjem, medom in smetano.

Mlince lahko gratiniramo tudi skupaj z rdečim zeljem (Foto: Krištof Koman)
Mlince lahko gratiniramo tudi skupaj z rdečim zeljem (Foto: Krištof Koman)

Priporočamo še: Martinov tedenski jedilnik

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: MarinaZg/Getty Images
Onaplus.si: Za omamno masleni okus dodajte vašim najljubšim jedem to začimbo
Datum Objave: 8.11.2023 ob 09:11

Več iz te teme:

prilogemartinova pojedinamlinci

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja