Predlog kosila iz slovenskih restavraciji z Michelinovim priznanjem: Hiša Franko

Priporočilo iz restavracije, ki je prejela kar dve Michelinovi zvezdici.

Tale recept smo našli v monografiji Ane Roš, za zdaj še v angleškem jeziku. Tudi restavracija, ki ima tako kompleksne krožnike, med svoje recepte uvršča nekaj, kar jo je postavljalo na zemljevid že lep čas pred tem, ko je kuhalnico vzela v roke Ana Roš. Ta rostbif je ena od jedi, ki definirajo Hišo Franko. To je okus preteklosti in tudi prihodnosti, zdaj je del menija v Hiši Polonka, gostilnici v središču Kobarida. Ko sem bila majhna, nas je oče vsako nedeljo peljal na ta rostbif in štruklje, je zapisala Ana Roš.

Rostbif Franko

Za 4 osebe.

  • 35 dag govedine za biftek
  • 35 g nasekljanega svežega česna
  • 20 g rožmarina
  • 70 ml oljčnega olja
  • 50 g gorčice

Preliv

  • oljčno olje
  • limona
  • sol in poper

Priprava

1. Meso očistimo in ga premažemo z mešanico nasekljanega česna, rožmarina, oljčnega olja in gorčice. Dvajset minut to mešanico vtiramo v meso, potem pa ga pustimo v hladilniku čez noč.

2. Naslednji dan razgrejemo težko litoželezno ponev na največjem ognju in meso opečemo z vseh strani, na vsaki 3 minute.

3. Zdaj vzamemo drugo ponev, jo segrejemo in meso na njej pečemo še 7 minut. Nato ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, in prestavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 12 ur, preden ga narežemo.

4. Narežemo na tanke rezine in dodamo sol, poper, limono in oljčno olje, v natančno tem vrstnem redu.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: poletna kosila, ki jih obožujemo

Fotografija je simbolična: TanyaSid/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana