Preprost brezglutenski kruh, ki ne obteži želodca

Če imate v svojem življenju koga, ki ne sme uživati glutena, ali pa ste to sami, verjetno veste, kako težko je najti dober recept za brezglutenski kruh.

Bodisi se brezglutenske diete držite iz zdravstvenih razlogov bodisi ne marate težkega občutka, ki vam ga v želodcu pusti nekaj kosov belega kruha, dober recept za brezglutenski kruh vedno pride prav. Sploh preprost, kot je ta. Sledili smo že marsikateremu načinu priprave, a je ta tisti, ki ga želimo podeliti z vami.

Zasnoval ga je kulinarični novinar in pek, Dan Lepard, ki je za svoje recepte požel že mnoge nagrade, tokrat pa navdušuje s preprostimi navodili za brezglutenski kruh.

Preberite tudi: 8 temeljev peke dobrega domačega kruha

Sestavine

  • 25 do 50 g lanenih semen
  • 475 ml mlačne vode
  • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
  • 100 ml navadnega jogurta
  • 450 g koruzne moke
  • 1 čajna žlička sladkorja v prahu
  • 50 g indijskega trpotca
  • 50 ml oljčnega olja
  • Dodatno: malo koruzne moke in olja za gnetenje

Priprava

1. Pečico segrejte na 180 stopinj  in popecite lanena semena (10-12 minut). To bo semenom pomagalo sprostiti lepko snov, ki bo povezala testo.

2. V posodi zmešajte vodo, kvas, jogurt in lanena semena. V drugi posodi zmešajte moko, sol, sladkor in indijski trpotec.

3. Mokasti mešanici nato dodajte kvasno mešanico in oljčno olje. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enotno zmes.

4. Zmes bo najprej videti precej tekoča, a v roku petih minut bo postala trdnejša. Ko postane dovolj čvrsta, testo gnetite dobrih 10 sekund, nato pa ga postavite v posodo, pokrijte in pustite počivati 30 minut.

5. Pekač obložite s papirjem za peko, nato pa na njem oblikujte štruco kruha. Lahko ga oblikujete v hlebec, podolgovato štruco ali žemljice. Nato testo ponovno pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut.

6. Pečico segrejte na 240 stopinj, nato pa testo odkrijte, z nožem nekajkrat zarežite po površini in pomokajte z malo koruzne moke.

7. Postavite v ogreto pečico in pecite 40 minut, dokler kruh ne dobi zlato rumene barve.

Opomba: Indijski trpotec bo v receptu odigral vlogo glutena in poskrbel, da se bo testo lepo držalo skupaj. Najdete ga v vseh bolje založenih živilskih trgovinah, drogerijah in lekarnah, več o njem pa lahko preberete tukaj.
Preberite še: Zares dober ajdov kruh z orehi

Fotografija je simbolična: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed