Prosena kaša, pozabljeno superživilo: odlične ideje, kako jo vključiti v jedilnik

Ko so te dni slovenski osnovnošolci, ki so sodelovali v kuharskem projektu Kuhnapato, med enajstimi jedmi pripravili tudi eno, v katero so vključili proseno kašo, smo pomislili na to superživilo. Kaj ko bi kašo vključili tudi v pomladanske jedi in tako na krožnike prinesli nekaj sončno rumene barve, ki bo popestrila našo prehrano in se odlično ujela tako s slanimi kot tudi s sladkimi kombinacijami?

Kot glavna jed ali posladek
Med slanimi kombinacijami nam je res všeč ideja, da skuhamo malo več prosene kaše, ki jo nato shranimo v hladilnik. V nekaj dneh jo lahko uporabimo v slanih jedeh, recimo v izjemno priljubljenih zelenjavnih skledah. Kuhano proseno kašo pa lahko tudi pogrejemo z dodatkom mleka ali sladke smetane, dodamo še malenkost vaniljevega sladkorja ali medu, in že je tu mlečna kaša, ki je dopolnjena s sadjem (ali kakavom, lahko pa tudi s kakšno fino domačo marmelado) pravcati posladek za najmlajše.
A ustavimo se še malo pri slanih pomladanskih kombinacijah. Zelo nam je všeč ideja, da proso vključimo v sezonske kombinacije, in ker ljubitelji špargljev že čakajo na prve pošiljke tega zelenja, ne bo odveč pomisliti na to, da namesto klasičnih rižot šparglje tu pa tam povežemo s prosom.
In če obožujete zelo moderne sklede, imenovane tudi bovle, ki so okusne tako hladne kot tople, lahko v to jed vključite proseno kašo, saj se odlično obnese tako z blagimi kot z bolj intenzivnimi okusi.
Tudi pivo in sladoled
Lahko omenimo še tri zanimivosti: v žirovski mikropivovarni Racon – Crazy Duck, kjer med drugimi okusi pripravljajo tudi ječmenovo vino, so ob prazniku prosa, ki so ga pred leti pripravili v Škofji Loki, zvarili proseno pivo. Za ta praznik pa so se na Dolenjskem pripravili tako, da so proso vključili celo v sladoled!
In še tretja zanimivost – ste vedeli, da je bilo leto 2023 razglašeno za mednarodno leto prosa? Tudi zato, ker so v letih suše in visokih temperatur v ospredje začele prihajati poljščine, ki lahko preživijo v ekstremnih razmerah. Ena najboljših je proso, saj ni občutljivo za vrsto tal, odporno je proti suši in visoki temperaturi in ima kratko rastno dobo – le okoli sto dni.
Priporočamo še: Regratova solata s toplo zabelo: najboljši namigi iz ljubljanskih restavracij