Recept za najboljšega ocvrtega piščanca iz pečice (brez cvrtja)

Ste že kdaj ocvrli piščanca brez olja in s pomočjo pečice? Zagotovo vas je zamikalo. Pa ste bili zadovoljni z rezultatom? Niti ne, kajne? To je recept, ki obljublja dober izid in malo dela.

Ocvrti piščanec je večna klasika, ki se je vedno razveselimo na krožniku. A kaj, ko priprava, paniranje in cvrtje zahtevajo kaj nekaj časa. Poleg tega cvrtje ni tako zdravo, da bi ga jedli preveč pogosto, prav tako pa v kuhinji za seboj pusti pravo razdejanje in vonj po vročem olju po celem stanovanju.

Da bi se izognili cvrčečemu olju in neprijetnemu vonju v prostoru pa se nam ni treba odpovedati ocvrtemu piščancu. Lahko ga namreč pripravimo na čisto nov način. In to brez cvrtja!

Na spletu smo se namreč srečali z receptom mame ene izmed urednic kulinaričnega portala Food52 in priznamo, da nas je popolnoma navdušil. Ocvrt piščanec brez cvrtja pa bo gotovo navdušil tudi vas.

Priporočamo še: Najboljši piščančji zrezek po dunajsko

Sestavine

– 3 žlice morske soli (razpolovljene in še malo za serviranje)
– 8 piščančjih krač s kostmi in kožo
– 2 jedilni žlici surovega masla
– 65 gramov večnamenske moke
– 1 jedilna žlica sveže mletega popra

Priprava

1. S pripravo pričnite že zjutraj. V veliki posodi zmešajte 2 žlici soli in en jogurtov lonček tople vode. Premešajte, da se sol stopi. Nato očistite piščanca odvečne kože in ga dodajte v posodo. Prelijte z zelo mrzlo vodo in dodajte nekaj kock ledu. Vse skupaj z roko premešajte in postavite v hladilnik do večera.

2. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Piščanca vzemite iz hladilnika ter ga popivnajte s papirnatimi brisačkami. Nato položite maslo na dovolj veliko ognjevarno ponev ali pekač, da boste vanjo spravili celega piščanca v enem nivoju (a pazite, da meso ne bo preveč natlačeno, da se ne bo začelo kuhati namesto peči). Postavite jo v pečico (za zdaj še brez mesa, da se razumemo).

3. V veliko vrečko s patentom za zamrzovanje živili stresite moko, žlico soli in poper. Dobro premešajte. Nato vanjo položite po dva kosa piščanca, zaprite vrečko in tresite, dokler ni prekrit z mokasto prevleko. Nato meso otresite, da bo enakomerno pomokano.

4. Kose piščanca položite v veliko ponev tako, da se del s kožo dotika dna posode. Nato jih položite v pečico in pecite dobrih 40 minut, dokler ne postanejo kostanjevo rjavi. To bo trajalo približno 40 minut. Šele nato jih obrnite, da porjavijo še z druge strani. To bo trajalo malce manj, le 20 minut. Nato jih vzemite iz pečice, položite na papirnate brisačke, tik pred serviranjem pa jih še malce posolite in popoprajte.

Namig: Moki lahko primešate tudi malce limonine lupinice in parmezana.
Preverite še: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed