Recept za pica burek, ki je te dni na spletu sprožil pravo evforijo
Odpri galerijo
A+ A-
Ko beseda nanese na burek, se lahko razvname prava debata. In pred dnevi, ko je svoj recept za pica različico na spletu delil Rene Strgar, se tudi je.
Burek je jed mnogih dežel, v vsaki je povezana z določenimi običaji, navadami, pa tudi dilemami. Pri nas je najpogosteje zaužita ob koncu prekrokane noči, v Turčiji si jo radi privoščijo za zajtrk, v Bosni in Hercegovini so izjemno občutljivi, kakšen je nadev. Da lahko burek združuje, pa tudi razdvaja, je potrdila goreča debata, ki je nastala pod objavo, za katero je na Facebooku poskrbel Rene Strgar, ki je s svojim sledilcem z vsega sveta želel predstaviti recept za pica burek.
Če zadeve niste spremljali, najprej pojasnilo. Nekdanji deskar na snegu Rene Strgar že leta živi v Londonu, kjer je uspel s peko pic in kruha, prireja pa tudi nadvse simpatične pop up dogodke. Na družbenih omrežjih, kjer ima kar nekaj oboževalcev, deli recepte in čudovite fotografije ter posnetke, saj se profesionalno ukvarja tudi s foto in video produkcijo.
Rene se je nič hudega sluteč odločil, da svojim sledilcem pokaže, kako se pripravi pica burek in s tem malce popestri pica rutino. Nato pa se je v komentarjih razvnel skorajšnji prepir, češ da je hibrid med pico in burekom praktično zločin, da takšne jedi nikakor ne bi smeli oklicati za burek in da je recept na takšen in drugačen način slaba kulinarična poteza. No, seveda so se našli tudi tisti, ki do bureka ne gojijo čustvenih povezav, ob ogledu posnetka pa so se jim cedile sline.
Skratka, Rene je z receptom dal sledilcem kar nekaj dela, v zameno pa si ga je kar nekaj nakopal tudi sam. »Objava je dvignila ogromno prahu, saj jo je delilo kar nekaj balkanskih portalov in bralci niso ostali ravnodušni. Moj nabiralnik zasebnih sporočil so praktično zbombardirali z zgražanji, kdo bi si lahko zamislil takšno jed. Še vedno pa je bila večina sporočil prijaznih, nekje 70 odstotkom sledilcev se je ideja zdela odlična,« nam je zaupal Rene, ki mu je omenjena poteza prinesla tudi kar 370 tisoč obiskov na spletni strani. Burek je bil očitno odlična reklama za peka pic, saj je z njo prepričal toliko ljudi, da je razprodal vse termine za svoje pop up delavnice v juniju.
Ne glede na to, ali ste pica burek že poskusili ali ne, odločitev, ali se boste včlanili v klub privržencev ali popolnih sovražnikov te hibridne jedi, prepuščamo vam. Če pa se znajdete v dilemi, kam bi se uvrstili, predlagamo, da jed najprej poskusite in nato sprejmete končno odločitev. Spodaj z vami zato delimo Renejev recept, pa tudi video, da bo domača priprava še bolj preprosta. Svoje mnenje pa nam le sporočite v komentarjih na našem Facebook profilu. Pa dober tek!
Sestavine
Testo (če nimate časa, uporabite 275 do 350 g kupljenega)
- 350 g moke za kruh
- 170 g vode
- 5 g oljčnega olja
- 4 g soli
- 15 g drožnega nastavka
Mešanica z mineralno vodo
- 200 g mineralne vode
- 20 g olja
- 2 g soli
Nadev
- 250 do 350 g mocarele Fior di latte
- 400 g konzerviranih paradižnikov San Marzano
- 4 g soli
- sir pekorino
- sveža bazilika in origano
Priprava
1. V skledo stresite moko, dodajte vodo, oljčno olje, sol in drožni nastavek. Vse sestavine dobro premešajte ter gnetite približno 10 minut, da dobite gladko in elastično testo. Pokrito pustite stati pri sobni temperaturi 8 ur.
2. Po 8 urah testo razdelite na majhne kroglice s težo 35 g. Pustite jih počivati 1 uro, nato jih tanko razvaljajte v kroge. Uporabite mešanico koruznega škroba in moke, da se ne sprimejo. Izrežite pravokotnike ali jih pustite v krogih.
3. Pečico segrejte na 215 °C.
4. Pripravite mešanico gazirane vode, olja in soli.
5. Pomažite pekač z oljčnim oljem. Začnite zlagati lističe testa in dodajajte nadeve v naslednjem zaporedju: 3 prazni lističi, malo mešanice gazirane vode, še en prazen list testa, nadev (mocarela, paradižnik, sir, bazilika in origano), prazen list testa, mešanica gazirane vode in tako naprej, dokler ne porabite nadeva in testa.
6. Zaključite z lističem testa, nato pa v burek naredite veliko luknjic z zobotrebcem.
7. Burek pecite 40 minut, dokler njegova skorja ni zlato rjava. Preden ga razrežete, naj počiva na pultu nekaj minut, da se ohladi.
Preberite še: Klasike z Yasko: pita s šparglji
Fotografija: vicuschka/Getty Images
Datum Objave: 19.5.2023 ob 08:05