Recept za piščanca Julie Child, ki nikoli ne razočara

Kako pripraviti piščanca na francoski način? Recepta se tokrat učimo od kultne Julie Child.

Piščanec se zaradi visoke vsebnosti beljakovin pogosto znajde na naših jedilnikih, ker pa ga ne želimo pripravljati vedno na enak način, danes preizkušamo nov recept. Gre za francosko različico smetanove omake z gobami, z ravno toliko kulinaričnimi tvisti, da bo na mizi zadišalo po nečem, kar še niste jedli.

Jed z imenom »supremes de volaille aux champignons« se morda sliši precej zapleteno, v resnici pa je njena priprava nadvse preprosta. Preverite spodnji recept, ki ga je zapisala slovita kuharica Julia Child.

Sestavine

  • 4 piščančja prsa
  • 1/2 čajne žličke limonovega soka
  • 1/4 čajne žličke soli
  • velik ščep mletega popra
  • 5 žlic masla
  • 1 žlica sesekljane šalotke ali mlade čebule
  • 115 gramov narezanih šampinjonov
  • 1/8 čajne žličke soli

Za omako

  • 60 ml goveje jušne osnove
  • 60 ml vina portovec
  • 240 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • 2 žlici sveže sekljanega peteršilja

Priprava

1. Predogrejte pečico na 200 stopinj Celzija.

2. Premažite piščančja prsa z limonovim sokom in rahlo začinite s soljo in poprom. V posodi, ki gre lahko tudi v pečico, segrejte maslo, dokler se ne prične peniti. Nato na njem prepražite šalotko, dokler ne postane rjavkasta. Dodajte šampinjone in jih sotirajte 2 minuti. Posolite.

3. Prsa narežite na tanjše fileje. V posodo na hitro položite piščanca in ga povaljajte po posodi tako, da bo v celoti prekrit z maslom. Vse skupaj prekrijte s papirjem za peko, ki ga prej premažete z maslom, nato pa posodo postavite v vročo pečico. Po 6 minutah preverite, ali je piščanec pečen in posodo vzemite ven.

4. Piščanca prestavite na krožnik, gobe pa pustite v posodi. Prelijte z vinom in jušno osnovo. Pristavite na ogenj, da omaka zavre in dobi sirupasto teksturo. Dodajte sladko smetano in zopet pristavite na ogenj, da se pojavijo mehurčki. Ugasnite ogenj, dodajte nekaj kapljic limonovega soka in pomešajte.

5. Servirajte piščanca na krožnik, prelijte z omako in potresite s peteršiljem. Poleg ponudite poljubno prilogo.

Poizkusite še: Čudovita robidova pita s sadeži z vrta

Fotografija: OksanaKiian/Getty Images

 

 

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed