Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki
Odpri galerijo
A+ A-
Kot iz starih časov. Bogata, polna in zelo pregrešna.
Današnjo torto prav povzdigne čokoladni ganache, ki je bolj svilen in svež od običajnega, saj je narejen kar s kislo smetano. Biskvit, za katerega umažete le eno posodo in sestavine preprosto zmešate na roke, ne zraste v »Šmarno goro«, temveč ostane tam, kjer mora, in v sebi ohrani sočnost, ki jo tako pogosto pogrešamo pri čokoladnih tortah. Pomembno pa je, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo, preden se lotite dela. Pa da ne pozabimo: še skriven adut ima ta čokoladna torta – zastavljena je tako, da iz nje nastane še poln krožnik rumovih ježkov.
Čokoladna torta
Vse sestavine naj bodo sobne temperature.
Biskvit
- 250 g moke
- 200 g sladkorja za peko
- 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
- 70 g kakava
- 2 žlici instantne kave
- žlička sode bikarbone
- pol žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 4 jajca (če imate L, uporabite 3)
- 200 ml mleka
- 250 g kisle smetane
- 100 ml olja
Ganache
- 400 g zdrobljene temne čokolade (največ 75 % kakava)
- 500 g + 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici ruma
Drugo
- 100 ml vode + 2 žlici ruma
- 3 žlice ruma
- 2 žlici kisle smetane
- čokoladne mrvice
Priprava
1. Pečico vključimo na 160 stopinj. Dva okrogla pekača premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Oboda ne mažemo z oljem.
2. V večji posodi z metlico dobro pomešamo vse suhe sestavine za biskvit.
3. V manjši posodi gladko zmešamo mokre sestavine in jih med mešanjem vlivamo v suhe. Pazimo, da ves čas mešamo v samo eno smer, sicer bomo naredili grudice, in ker se bomo potem dlje ukvarjali s pripravo mase, bo biskvit zbit.
4. Testo enakomerno razdelimo v oba pekača, z njima nekajkrat udarimo ob pult, da se znebimo zračnih mehurčkov. Pečemo 40 minut. Če je pečica zelo močna, raje že 5 minut prej z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno.
5. Ko sta biskvita pečena, ju vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato pa ju iz pekača preložimo na ohlajevalno rešetko, da se popolnoma ohladita.
6. Pripravimo ganache: v skledo damo kislo smetano, ki mora biti sobne temperature. Nad vodno kopeljo raztopimo 400 g čokolade. Nato 300 g tekoče čokolade takoj prelijemo na 500 g kisle smetane, dodamo rum in s silikonsko spatulo vse skupaj zmešamo v homogeno kremo. Ta bo že v nekaj minutah na pultu postala lepo in ravno prav gosta.
7. Ohlajena biskvita prerežemo na pol, da dobimo 4 plasti. Tisti, ki sta bili v pekaču zgoraj in imata rob rahlo zaobljen, bomo uporabili takole: eno bomo imeli za prvo plast torte, tako da bo zaobljeni del položen na tortni kartonček, servirni krožnik oziroma tortni podstavek, karkoli že boste uporabili. Tako bodo vse notranje plasti v prerezu popolnoma ravne. Drugo odložimo na stran, da bomo iz nje naredili ježke.
8. Zmešamo vodo in rum za navlažitev biskvita.
9. Prvo plast navlažimo s čopičem in namažemo s tretjino kreme. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, spet navlažimo in namažemo z drugo tretjino kreme. Prekrijemo s tretjo plastjo, navlažimo in tanko premažemo s kremo. Preostanek kreme shranimo za premaz oziroma okrasitev. (Torto lahko tako kot jaz zlagate v nastavljivem obroču, saj krema ne bo uhajala, plasti pa bodo enakomernejše.)
10. Torto damo v hladilnik, najbolje čez noč, da se lepo ohladi, prepoji in učvrsti.
11. Iz četrte plasti biskvita naredimo ježke. Nadrobimo ga v skledo, dodamo kislo smetano, preostalih 100 g stopljene čokolade, rum in dobro premešamo. Oblikujemo v kroglice, te pa povaljamo v čokoladne mrvice.
12. Ohlajeno torto obmažemo s preostankom ganacha (tega boste imeli pospravljenega v hladilniku, zato ga morate pravočasno dati na sobno temperaturo, nato pa dobro premešati, da bo spet mazav) in vrnemo v hladilnik za nekaj minut, da se učvrsti. Okrasimo z ježki.
Priporočamo še: Rulada s skrivno sestavino za odličen biskvit in popestritev nadeva (VIDEO)
Datum Objave: 25.10.2021 ob 08:10