Odprta Kuhinja

Stavimo, da še niste poskusili njokov v solati

Njoke lahko pripravimo tudi v solati. (Foto: Mladenovic/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir v solati zelo dobro poznamo, kaj pa če ga v hladno prilogo zmešamo v nekoliko drugačni obliki? Vredno je poskusiti.

Njoki so priljubljena jed iz krompirjevega testa, ki izvira iz Italije in ima dolgo zgodovino v evropski kulinarični tradiciji. So nekoliko težji od testenin, kljub temu pa se lepo podajo k najrazličnejšim omakam in prilogam. Gotovo ste jih že pripravili ob kakšni smetanasti spremljavi, a tokrat jih po zgledu chefa z instagrama pripravljamo na čisto nov način. V solati, namreč. 

Sliši se malce nenavadno, a če pomislimo, da smo krompirjevo solato že poskusili, prav tako obožujemo testeninsko različico ... predvidevamo, da tudi s solato iz njokov ne moremo zgrešiti. In čeprav se poletje izteka in je letos najverjetneje ne bomo več postregli kot prilogo k žaru na pikniku, ja tale recept videti kot odlična jed, ki jo lahko s seboj odnesemo v službo za malico. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, prepričani pa smo tudi, da je pri spodnjem receptu precej prostora za prilagoditve in eksperimentiranje po svojem okusu.

Sestavine

  • 250 g njokov
  • nekaj rezin slanine
  • 3 žlice grškega jogurta
  • polovica paprike
  • polovica rdeče čebule
  • 3 stroki česna
  • polovica kumare
  • sok polovice limone
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • svež koper in peteršilj

Priprava

  1. Na štedilniku segrejemo ponev, vlijemo nekaj kapljic oljčnega olja ter vanjo stresemo njoke. Dodamo cele stroke česna in pražimo, dokler njoki ne dobijo zlatih robov. 
  2. Medtem narežemo zelenjavo na majhne koščke in sesekljamo zelišča. V skledi za solato zmešamo grški jogurt, zelišča, sol in poper, dodamo malce oljčnega olja in po želji tudi majonezo. Vse skupaj pokapljamo z limonovim sokom in dodobra premešamo. V skledo stresemo narezano zelenjavo in premešamo. 
  3. Ko so njoki zlate barve, jih dodamo v skledo in vse skupaj dobro premešamo. Po okusu še dodatno solimo in popramo ter po vrhu posujemo z zelišči. Postrežemo kot prilogo ali glavno jed, po želji pa lahko vse skupaj shranimo v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.

image_alt
Stavimo, da njokov še niste pripravili na takšen način

Datum Objave: 11.9.2024 ob 07:09

Več iz te teme:

hitro in preprostonjokisolate

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.