Stavimo, da še niste poskusili njokov v solati
Njoki so priljubljena jed iz krompirjevega testa, ki izvira iz Italije in ima dolgo zgodovino v evropski kulinarični tradiciji. So nekoliko težji od testenin, kljub temu pa se lepo podajo k najrazličnejšim omakam in prilogam. Gotovo ste jih že pripravili ob kakšni smetanasti spremljavi, a tokrat jih po zgledu chefa z instagrama pripravljamo na čisto nov način. V solati, namreč.
Sliši se malce nenavadno, a če pomislimo, da smo krompirjevo solato že poskusili, prav tako obožujemo testeninsko različico ... predvidevamo, da tudi s solato iz njokov ne moremo zgrešiti. In čeprav se poletje izteka in je letos najverjetneje ne bomo več postregli kot prilogo k žaru na pikniku, ja tale recept videti kot odlična jed, ki jo lahko s seboj odnesemo v službo za malico. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, prepričani pa smo tudi, da je pri spodnjem receptu precej prostora za prilagoditve in eksperimentiranje po svojem okusu.
Sestavine
- 250 g njokov
- nekaj rezin slanine
- 3 žlice grškega jogurta
- polovica paprike
- polovica rdeče čebule
- 3 stroki česna
- polovica kumare
- sok polovice limone
- sol, poper
- oljčno olje
- svež koper in peteršilj
Priprava
- Na štedilniku segrejemo ponev, vlijemo nekaj kapljic oljčnega olja ter vanjo stresemo njoke. Dodamo cele stroke česna in pražimo, dokler njoki ne dobijo zlatih robov.
- Medtem narežemo zelenjavo na majhne koščke in sesekljamo zelišča. V skledi za solato zmešamo grški jogurt, zelišča, sol in poper, dodamo malce oljčnega olja in po želji tudi majonezo. Vse skupaj pokapljamo z limonovim sokom in dodobra premešamo. V skledo stresemo narezano zelenjavo in premešamo.
- Ko so njoki zlate barve, jih dodamo v skledo in vse skupaj dobro premešamo. Po okusu še dodatno solimo in popramo ter po vrhu posujemo z zelišči. Postrežemo kot prilogo ali glavno jed, po želji pa lahko vse skupaj shranimo v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.