Odprta Kuhinja

Tako oblikovan kruhek bo navdušil vse za velikonočno pogrnjeno mizo

Hlebec kruha lahko za velikonočne praznike oblikujemo nekoliko drugače. (Foto: Rawf8/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tokrat bomo domač hlebec kruha zamesili v nekoliko drugačno obliko kot sicer. Primerno velikonočni tematiki in prazničnemu vzdušju.

Še malo in velikonočno pogrnjene mize se bodo zašibile pod težo vseh praznično pripravljenih jedi. Pa tudi dekoracije. Ob posebnih dneh omizje radi še dodatno okrasimo. Kakšen šopek tulipanov bo na mizi zagotovo pričaral veselo vzdušje, za pisane barve pa bodo seveda poskrbeli tudi pirhi. In čeprav so ti poleg potice, šunke in hrena na mizi glavne zvezde, med velikonočnimi motivi, ki jih najdemo na prtih, prtičkih in podobnemu dekorju, pogosto srečamo tudi zajce. 

Kako v podobo teh prikupnih živali oblikovati jajca, smo se že naučili, tokrat pa bomo v obliko zajčka zamesili hlebec kruha. Tako bomo na mizo postavili še eno jed, ki je za praznike pripravljena nekoliko drugače. Prepričani smo, da bodo prisotni za mizo nad njo več kot navdušeni, mi pa se bomo pri oblikovanju takšnega kruha zagotovo zabavali. 

Po katerem receptu bomo zamesili testo, v resnici ni pomembno. Če še niste izbrali svojega najljubšega, z vami tukaj delimo nekaj naših, katerih priprava je izjemno preprosta ter vedno uspe. Preden bo vzhajana gmota nared, da jo potisnemo v pečico, pa bomo, kot že rečeno, tokrat postopali malce drugače. Navadno okrogel hlebec bomo v nekaj potezah spremenili v simpatičnega zajca. 

Za lažje sledenje navodilom priporočamo, da si ogledate zgornji video: hlebcu najprej odrežemo robova na spodnji levi in desni polovici kroga. Tako bomo izoblikovali glavo, nato pa iz zgornjega dela izrežemo še trikotnik in tako dobimo ušesa. Kruh bo tako že dobil značilno obliko in tu nastopi čas, da ga dobro pomokamo, nato pa zajcu narišemo še obraz. V ušesi zarežemo po dve črti, da bosta videti bolj resnični, nato narišemo še oči, smrček v obliki srčka ter iz slednjega potegnemo še prikupen nasmeh. 

Dodamo še nekaj zarezic za brke in po želji narišemo še trepalnice in druge detajle. Predstavljajte si, da je pred vami platno in prepustite domišljiji prosto pot. Krušnega zajčka nato potisnite v pečico in kruh specite po navodilih, ki jih veli recept. Iz testa, ki ste ga odrezali stran pri oblikovanju, pa lahko naredite še en manjši hlebček. 

image_alt
Pehtranova babka: sestrična potice, v kateri ne bo lukenj

Datum Objave: 26.3.2024 ob 06:03

Več iz te teme:

velika nočkruhzajtrk

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.