Odprta Kuhinja

To je naš najboljši recept za regratov sirup

Odpri galerijo
A+   A-
Kako uro nabiranja in imeli boste zalogo sladke »omake« iz regrata, uporabne na sto in en način!


To je rastlina, ki smo ji lahko hvaležni za marsikaj: kar naprej nam nekaj ponuja. Vsi znamo nabrati prvo zastonj in povrhu zelo zdravo pomladno solato. Poznavalci znajo uporabiti korenino, zeliščarji izrabiti njegove zaloge zdravilnih učinkovin. Eden od lepših, celo poetičnih načinov, da uporabimo to čudovito rastlino, pa je sirup. V teh dneh se odpirajo milijoni cvetov žareče tople rumene barve in nam ponujajo svojo esenco za gost sladki pripravek, ki bo sonce na mizo prinesel v še tako mračnih, zimskih dneh.

Z leti smo v OK preskusili veliko receptov za pripravo tega sirupa in to je naš izbor najboljšega, po receptu Mirjam Grilc: regratovi cvetovi so morda močne barve, okusa pa blagega. Zato priporočamo dodatek ingverja in velike količine agrumov – sladkobi bodo dodali novo, globljo dimenzijo.

Regratov sirup z ingverjem


Po receptu Mirjam Grilc. Za nas najboljši!

  • 6 pomaranč

  • 4 limone

  • za 10 pesti regratovih cvetov

  • korenina ingverja

  • velika za četrt dlani

  • 1,25 kg kristalnega sladkorja

  • 1 l vode


Priprava


1. V večji lonec nalijemo vodo, dodamo regratove cvetove in začnemo na majhnem ognju kuhati.

2. Pomaranče in limone prerežemo in ožamemo, sok zlijemo k regratu.

3. Korenino ingverja olupimo (če je bio, ni potrebno), narežemo na manjše kolute in tudi dodamo v lonec. Velikost korenine odmerimo sami, glede na to, kako nam prija ingverjev pekoči okus. Vse skupaj pustimo rahlo vreti 30 minut, nato precedimo skozi gazo in cvetove še dobro ožamemo.

4. Sok vrnemo v posodo, dodamo sladkor in kuhamo še toliko časa, da se popolnoma stopi. Ta recept je zasnovan z manj vode in s hitrim postopkom, sicer bi lahko cvetove namakali dva dni, sok pa reducirali nekaj ur.

5. Še vroče nalijemo v stekleničke ali kozarčke; če gre za shranek, sterilizirane, če bomo sirup porabili takoj, pa ga hranimo v hladilniku.
Namig: Cvetove nabiramo v suhem vremenu; če imamo čas, se potrudimo in odstranimo čim več zelenih delov cveta – ti grenijo. Čim bolj bomo cvetove očistili, tem bolj »jasen« okus bomo dobili.

Priporočamo še: Pri Jarmu v Kropi: Juhe iz gostilne naše in vaše mladosti

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Datum Objave: 28.4.2022 ob 11:04

Več iz te teme:

ingverregratregratov sirup

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja