Trend: božična marmelada, ki jo morate narediti

Marmelado smo vajeni kuhati predvsem v poletnem in jesenskem času, ko so vrtovi polni svežega sadja. Tale pa je čudovita izjema.

Ni boljšega od domače marmelade, v kateri shranjeni sadeži trajajo celo leto. V teh dneh z njo polnimo piškote, vedno pa se prileže tudi na kosu kruha ali pa celo kot pika na i ob dobrem kosu mesa. Ker so prazniki, bomo tokrat pripravili nekaj čisto posebnega. Skuhali bomo namreč božično marmelado z okusom kuhanega vina, ki se bo fantastično odrezala v vseh izmed zgornjih vlog, hkrati pa je lahko tudi odlično kulinarično darilo za tiste, ki ga za najdražje radi izdelate sami. Si lahko zamislite še kaj bolj božičnega od z vonjem po cimetu polnih kozarcev?

Sestavine (za 6 kozarčkov)

  • bio limona
  • bio pomaranča
  • 500 ml rdečega vina
  • 3 paketki božičnih začimb (cimet, janeževe zvezde, klinčki, kardamom)
  • 1 kg jabolk
  • 700 g sladkorja za konzerviranje (2:1)

Priprava

1. Najprej dobro operemo limono in pomarančo, nato naribamo njuno lupinico. Ožamemo sok in ga zlijemo v lonec skupaj z rdečim vinom in začimbami. Vse skupaj segrejemo na zmernem ognju.

2. Ko se vino greje, olupimo in naribamo jabolka v velik lonec. Dodamo precejeno vino in zraven stresemo še sladkor za konzerviranje. Segrejemo in previdno mešamo tri minute, nato pa opravimo test želiranja. Če je tekstura še vedno preveč tekoča, vse skupaj kuhamo še kakšno minuto, sicer lonec odstavimo z ognja.

3. Steriliziramo kozarce in jih napolnimo s še tekočo vročo marmelado ter vse skupaj dobro zatesnimo.

Nasvet: Če v marmeladi ne želite alkohola, namesto vina uporabite brezalkoholni punč, ki ga pa boste morali prej še skuhati. V tem primeru prilagodite količino sladkorja, da ne bo presladka, prav tako začimb.
Preizkusite še: Mileram kocke s čokolado, ki vedno navdušijo

Fotografija: Sandra Backwinkel/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana