Trik za najboljšo paradižnikovo solato
Odpri galerijo
A+ A-
Vsako jed lahko vedno še izboljšamo ali pa jo naredimo malo drugačno. Tudi paradižnikova solata ni izjema.
Solato postrezite na servirnem krožniku, po katerem lepo razporedite na kolesca narezane paradižnike z mocarelo. Še lepše bo, če se boste poigrali z raznobarvnimi vrstami.
Preberite še: 37 idej, kako porabiti paradižnik
Sestavine (za 4 osebe)
- 4 veliki paradižniki (ali več manjših, češnjevih)
Polivka
- 100 ml oljčnega olja
- 2 žlici kakovostnega balzamičnega kisa
- 2 žlici drobno nasekljane šalotke
- 2 drobno nasekljana stroka česna
- šopek nasekljane bazilike
- 1 žlica medu (lahko izpustite)
- sol in poper
Dodatno
- mocarela, listki bazilike za dekor
Priprava
1. Paradižnike narežemo na kolesca in jih razporedimo po krožniku.
2. V kozarec za vlaganje damo vse sestavine za polivko, ga zapremo in dobro pretresemo, da nastane emulzija.
3. Prelijemo po paradižniku. Krožniku prekrijemo in pustimo, da počiva približno dve uri. Če boste paradižnik marinirali dlje, ga pospravite v hladilnik, a ga nikar ne pozabite postaviti na sobno temperaturo vsaj pol ure pred postrežbo. Saj veste, podobno kot jagode in sir je tudi ta plod najbolj okusen pri sobni temperaturi.
4. Dodajte še natrgano mocarelo in listke bazilike. Po potrebi solite ali poprajte.
Namig: Ob baziliki ali namesto tega zelišča lahko uporabite tudi timijan, origano ali ožepek.
In še: Tako mariniran paradižnik lahko dodate drugi zelenjavi in sestavite svojo najboljšo solato.
Priporočamo še: Pravijo, da ta sestavina neverjetno izboljša paradižnikovo omako
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 23.8.2022 ob 08:08