Odprta Kuhinja

VIDEO: Fokača brez gnetenja, ki uspe vsakemu

Odpri galerijo
A+   A-
Ploščate kruhe, med katere sodi tudi fokača, ki praviloma zahteva veliko gnetenja in prepogibanja, lahko prelisičimo in si olajšamo delo. Verjetno boste prvič v življenju doživeli toliko mehurjev v testu, po katerem se boste sprehodili s svojimi prsti.

Najpreprostejši kruhi brez gnetenja imajo vedno hvaležne odjemalce, še v obliki recepta – kar se je pri nas potrdilo v zadnji številki, v kateri smo za vas razvijali nekaj novih okusov. Tole pa vam vseeno moramo še pokazati: naštudirali smo tudi recept za priljubljeno fokačo. In ker si marsikdo ne bo znal predstavljati, kako delati s tako tekočim testom, si poglejte spodnji video.

Sestavine

 • 500 g moke (tip 500)
 • 400 g vode
 • pol žličke suhega kvasa
 • žlička soli
 • obloga: oljčno olje, oljke, zeliščna sol, rožmarin

Priprava

 1. Vse sestavine za testo zmešamo, da se povežejo in nastane nekakšen »poc«. Pokrijemo s prozorno folijo ali mokro krpo in pustimo, da testo vzhaja čez noč, najmanj 12 ur.
 2. Zjutraj mehurčkasto testo prelijemo na peki papir (pazimo, da ga prestavimo čim bolj v enem kosu, kajti ko se testo pretrga, se pretrgajo tudi glutenske vezi), ki smo ga postavili na okroglo podlago, saj tako lažje oblikujemo pogačo. Podlaga je lahko pekač, krožnik, jaz sem uporabila kar pokrovko litoželezne ponve, v kateri sem pozneje pekla.
 3. Roke si naoljimo z oljčnim oljem, da testo lažje razporedimo in razteg­nemo v krog.
 4. Spet pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še eno uro.
 5. Vmes vključimo pečico na najvišjo temperaturo in v njej segrejemo tudi litoželezno ponev, nizek lonec ali pekač, v katerem bomo pekli fokačo.
 6. Testo polijemo z oljčnim oljem. Ne bodite preveč skromni, kajti pravilo je, da se fokača skorajda cvre in ne le peče. S prsti se potopimo v testo in po vsej površini naredimo jamice. Vanj globoko potisnemo oljke in rožmarin ter posujemo z zeliščno soljo.
 7. Iz pečice vzamemo pekač in nanj skupaj s peki papirjem prestavimo fokačo. Pri tem boste najverjetneje potrebovali še en par rok, kajti testo je nekoliko tekoče. Za fokače je namreč značilna večja vlažnost.
 8. Vse skupaj potisnemo v pečico, temperaturo znižamo na 230 stopinj in pečemo 30 do 35 minut.


ni podpisa
ni podpisa


Fokača, ki vzhaja čez noč in se je ne gnete
Fokača, ki vzhaja čez noč in se je ne gnete


ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


Fotografije in video: Sonja Ravbar

 

Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08

Več iz te teme:

videofokačakuhalna ploščaoljkeploščati kruhbrez gnetenja

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.