Vijolice: kako vse jih uporabiti v kulinariki (z recepti)

Nabiralko in poznavalko užitnih rastlin Katjo Rebolj bo mogoče decembra videti tudi na Netflixu. Že danes pa si preberite, kakšne ideje vam ponuja za uporabo čudovitih dišečih vijolic, ki jih je ravno zdaj največ po naših travnikih. Kdo bi si mislil, za kaj je vse ta rastlinica uporabna.

Za marsikoga bo to novost: kakšen okus imajo zeleni listki vijolic? Je dovolj zanimiv, da se jih splača vključiti v jedilnik?

Vsekakor. Ko sem dala ta pesto pokusit možu, je še mene presenetil njegov odziv. Seveda nima okusa kot navaden pesto, že zato, ker je veganski in ima drugačno osnovo. Ampak je nekako čudno-dobro-aromatičen, celo rahlo pikanten in zelo osvežilen. Sami zeleni listi vijolic, ki jih lahko dodajamo tudi solatam, imajo malce specifičen okus. Vsem gotovo ne bo všeč. Njim pripravo pesta še bolj priporočam, da se prepričajo, kako okusen je. Ko govorimo o listih vijolice, svetujem, da jih ljudje nabirajo ob cvetenju, ker imajo podobno srčasto oblikovane liste tudi nekatere strupene rastline. Ko cveti, pa je vijolica nezamenljiva. Stari listi pa spet niso za nabiranje, saj so pregrenki in vsebujejo preveč saponinov, ki delujejo odvajalno.

Zakaj so nekatere vijolice temno vijoličaste, druge svetlejše, tretje znova popolnoma bele? In te niti ne dišijo.

Na svetu je čez 500 vrst vijolic, v Sloveniji dva ducata in kakšnih sedem vrst jih cveti te dni. Druge se bodo razporedile do konca poletja, nekatere cvetijo celo dvakrat na leto. Vrste se med seboj razlikujejo po barvi cvetov, vonju in obliki listov. Med njimi je posebna dišeča vijolica, ena redkih, ki diši. Torej so dišeče vijolice prava redkost in izjema.

Ali imajo poleg vonja in barve še kakšno lastnost, ki je pomembna za zdravje in kuharijo?

Ko beremo o zdravilnih lastnostih vijolice, govorimo o dišeči vijolici. Druge vrste se v zeliščarstvu le redko uporab­ljajo. V kulinariki pa so prav te najbolj zanimive. Po snoveh, ki jih vsebujejo, imajo vsega dovolj – kalcija, železa, antioksidativnih flavonoidov in karotenoi­dov, zato so vsekakor dobrodošle tudi proti spomladanski utrujenosti.

Poznate kake tradicionalne načine uporabe vijolic v slovenski kuhariji?

Hvala za to vprašanje. Mislim, da ste se že navadili na to, da tradicijo zelo čislam. Bolj kot v kulinariki je zabeležena tradicionalna uporaba vijolice v zeliščarstvu, čeprav menim, da so jo ljudje od nekdaj uporabljali tudi v solatah, nadevih in drugi kuhariji. V antiki je bila dišeča vijolica sveta rastlina. Tradicionalno uporabljamo predvsem posušene cvetove, liste in koreniko za tinkture in čaj – poparek iz cvetov in listov ter prevretek iz korenike. Izvlečki vijolice delujejo tako, da pomagajo utekočiniti sluz in jo izločiti iz pljuč.

Mimogrede: slišimo, da vas bo mogoče videti na Netfixu. Za kaj gre?

Res je. Kot nabiralka sem sodelovala v njihovi oddaji, ki poudarja trajno­sten odnos do hrane in išče najboljše sestavine kje drugje kot v gozdu, na obronkih in v mejicah. Verjamem, da je to lahko velika spodbuda za mnoge, ki še vedno dvomijo o slovenski naravi, pa tudi za tiste, ki so preveč zapečkarski, da bi spoznali to vročo točko naravne raznovrstnosti, na kateri živimo.

Trije recepti z vijolicami

Sirup iz vijolic

Limonada iz vijolic

Veganski pesto iz listov vijolice in hmeljevi poganjki

Priporočamo še: VIDEO: Kako brizgamo cvetlice (z Uršo Sonnenwald)

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed