Odprta Kuhinja

Vsi, ki imate radi paradižnik, ga morate pripraviti tudi tako

Odpri galerijo
A+   A-
Umami okus, ki brbota pod pokrovom iz slanega piškotnega testa. Imamo vašo pozornost? Kako krasen recept!


Paradižnik pod pokrovom



  • 1,5 kg mesnatega paradižnika (narezanega na centimeter debele rezine)

  • sol, poper

  • 1,5 žličke pecilnega praska

  • pol žličke sode bikarbone

  • 200 g gladke bele moke

  • 7 g masla, narezanega na majhne koščke

  • 1,5 dl jogurta ali kefirja

  • za nekaj dobrih ščepov narezanega drobnjaka

  • 120 g sira, ki se dobro topi (najbolje čedarja)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 6 vejic timijana

  • veliko jajce


Priprava


1. Paradižnik umijemo, odstranimo peclje in narežemo na rezine. Posolimo z žlico soli in damo na stran za 15 minut, da sol potegne iz plodov nekaj tekočine.

2. Pečico vključimo na 200 stopinj.

3. V skledi pomešamo vse suhe sestavine za testeno oblogo: pol žličke soli, poper, pecilni prašek in sodo bikarbono ter moko. Dodamo na koščke narezano maslo, jogurt (ali pinjenec ali kefir), drobnjak in polovico naribanega sira ter vse skupaj vgnetemo v ne preveč povezano testo.

4. Po 15 minutah maceriranja odlijemo odvečno paradižnikovo tekočino in rezine rahlo popivnamo s papirnato brisačko. V pekač, pomazan z oljem, jih razporedimo v enakomerni plasti in vmes posuvamo z osmukanim timijanom. V pečici pečemo 15–20 minut, dokler v pekaču ne začnejo nastajati mehurčki.

5. V tem času testo zvrnemo na delovno površino in ga gnetemo, ampak ne preveč zagnano, še manj dolgo: le 2–3 minute. Testo nato na debelo razvaljamo (2 cm) in z manjšim kozarčkom izrezujemo iz njega kroge, kot nekakšne slane piškote.

6. V tem času bi moral biti paradižnik pečen. Nekoliko ga še stisnemo s kuhinjsko lopatko, da dobimo enakomeren sloj, nato ga posujemo s preostalo polovico sira ter po njem razporedimo testene piškotke. Med njimi puščamo nekaj prostora, ker bodo narasli.

7. V skodelici celo jajce stepemo z žlico vode in pomažemo testo ter vrnemo v pečico. Pečemo, dokler niso slani piškotki zlato rjavi in trdni na dotik, največ 20 minut.

8. Pred postrežbo naj se jed še kakih pet minut ohlaja.
Priporočamo tudi: To pa je presenečenje: preden kumare uporabite v solati, z njimi naredite to

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 23.8.2022 ob 08:08

Več iz te teme:

kosiloprilogeparadižnikprilogapiškotno testo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja