Tedenski jedilnik: Najbolj priljubljene italijanske jedi

Odpri galerijo
A+ A-
Čeprav je italijanska kulinarika še veliko več kot le ‘pašta’, tedenski jedilnik zajema dober del teh jedi. V petek, 25. oktobra, bomo namreč obeležili svetovni dan testenin.
Ponedeljek: Ribolita, odlična toskanska juha
Včasih se je kuhala v velikih količinah, danes pa odlična, ko je iz hladilnika treba pospraviti zelenjavo in porabiti star kruh.

Soup with beans, kale, vegan food, directly above.
--
Torek: Najboljši recept za napolitansko pico iz domače pečice
Odličen recept, a pozor: to ne bo identična pica, kot ste je vajeni pri njih ravno zaradi zmogljivosti vaših pečic. Priporočajo vam, da se za pravi učinek recepture držite do potankosti.

ni podpisa
--
Sreda: Testenine puttanesca, narejene, kot bi trenil
Hitro kosilo bogatega okusa.

Pasta Alla Puttanesca with garlic, olives, capers, tomato and anchois fish.
--
Četrtek: Po korakih: krompirjevi njoki
Svaljki ali njoki, hm, to je zdaj ključno vprašanje. Slovar slovenskega knjižnega jezika njokov ne pozna, svaljke pa. Primorci ne poznajo svaljkov, drugod po naši ljubi domovini ne njokov, ponekod še svaljkov ne, ampak le cucke, lulčke in podobne izpeljanke. Za kaj torej gre in kako reč pripraviti?

Small Dumplings on Wooden Board with Flour: Italian Gnocchi Pasta
--
Petek: Po korakih: ravioli z nadevom iz špinače in skute
Ali veste, da je 25. oktober posvečen testeninam? Namenimo jim več pozornosti in sami oblikujmo te fantastične raviole.

ni podpisa
--
Sobota: Telečja saltimbocca po rimsko
Italijanska specialiteta, ki, vsaj tako pravi njeno ime, kar skoči v usta.

Italian cuisine: beef saltimbocca with lemon close up on a plate. Horizontal view from above
--
Nedelja: Porketa, ena boljših pečenk
Italijanska mesna specialiteta; tokrat brez kože.

Homemade Rolled Porchetta Roast with Several Herbs
--
Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.
Fotografije: Getty Images
Datum Objave: 21.10.2019 ob 07:10