Odprta Kuhinja

8 priporočil za znižanje stroškov nakupovanja hrane (zares deluje)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Premislite, kako se lotite nakupovanja! Zbrali smo načine za znižanje stroškov, ki si jih po nepotrebnem nakopljemo v trgovini.


Če želimo jesti, je nakup sestavin pač nujno zlo, obisk trgovine pa ne nujno živčna vojna. Tudi v teh časih, ko se vse bliskovito draži. Če se nakupovanja lotimo nepremišljeno in nejevoljno, polnjenje nakupovalne košare gotovo ne bo zabavno doživetje, a stres in slabo voljo ob praznjenju denarnice lahko občutno zmanjšamo, če se pred obiskom trgovine nanjo pripravimo.

To so napake, ki ji počnemo!


Preberite tudi: Ti gospodinjski aparati porabijo največ električne energije

1. Ne določite proračuna


Še preden prestopite prag trgovine, morate približno oceniti, koliko boste zapravili. Sicer boste kaj hitro končali s polnim vozičkom artiklov, ki jih sploh ne potrebujete. Preglejte nakupovalni seznam in določite najvišji znesek, ki je še znotraj vašega proračuna. Da ne boste slabe volje, si lahko pustite nekaj evrov rezerve, s katerimi si lahko privoščite en artikel za dušo.

2. Ne obiščete več trgovin


Že res, da so nekatere trgovine bližje domu, a bolje je, če pregledate ponudbo tudi v tistih, ki morda ne tičijo na vaši ulici. Opravite primerjavo živil, ki jih pogosto uživate ter jih nakupujte tam, kjer sta kakovost in cena optimalni.

3. Nakupovalni seznam naj ne bo odveč! Imejte dva.


Napaka. Pred nakupovanjem je nujno, da razmislite, kaj želite v prihajajočih dneh dati v lonec in česa res nimate v hladilniku. Če boste kupovali na pamet, se lahko hitro zgodi, da boste nakupili kup nesmiselnih stvari, ki jih boste nato zavrgli. Nekateri svetujejo celo, da si vedno pripravite dva seznama: enega za tiste sestavine, ki so vam zmanjkale v zalogi, drugega pa za tiste, ki jih boste vključili v tedenski jedilnik.

4. Ne ločujete nakupov


Vse nakupe opravite naenkrat in to v eni sami trgovini. Takrat vas gotovo stisne pri srcu, ko zagledate visok račun. A slednji situaciji se lahko izognete, če si malce razporedite nakupe. Čistila in podobne potrebščine kupite posebej, nakupovanja hrane pa se lotite sistematično. Po mlečne izdelke lahko skočite v diskont bližnje mlekarne, na primer. Tako boste kar nekaj prihranili.

5. Posvet z družinskimi člani


Sami nakupujete, kuhate in določate jedilnik. Že res, da se tako sliši bolj preprosto, a v resnici vam bo pognal kakšen siv las manj, če povprašate svoje otroke, partnerje ali druge sostanovalce, kaj bi radi jedli. Tako se boste izognili tudi kislim obrazom in ostankom na krožniku. Vsak naj določi eno jed, ki jo želi jesti v prihajajočem tednu, tako bo zavržene hrane gotovo manj.

6. Ne nakupujete na zalogo


Trgovino obiščete nekajkrat tedensko in takrat kupite vse, kar potrebujete. Sliši se sicer praktično, a za nekatere stvari je bolje, da jih kupujete na zalogo. Predvsem tiste, ki jih lahko hranite v shrambi in imajo daljši rok trajanja. Takrat namreč lahko kupite večje količine ter družinska pakiranja in tako prihranite.

7. Trgovine obiščete lačni


Največja napaka od vseh pa je, da v trgovino vstopite s praznim želodcem. Tako boste najprej posegli po sladkarijah, nato pa popolnoma nerazumsko nakupili polno košarico živil, katerih si želijo lačni možgani. Trgovino boste tako najverjetneje zapustili z veliko količino sladkorja in živil za hitro pripravo. Pred nakupovanjem si torej raje privoščite kosilo ali vsaj prigrizek.

8. Ne kupujete produktov z nizko ceno


Ekstremno nizko ceno, pravi Jeff Yeager, finančni strokovnjak ter avtor nekaterih najbolj prodajanih knjig s finančnimi nasveti. Sam se drži načela, da v trgovinah kupuje le produkte, ki stanejo dolar ali manj. Verjetno se vam to zdi nemogoče, a Jeff trdi, da boste tako še vedno lahko dobro jedli, hkrati pa tudi bolje živeli! Kako? Jeff živi v Washingtonu, ki slovi po precej visokem standardu. Posledično so visoke tudi cene produktov v trgovinah, a Jeff nikakor ne popusti in v svoj voziček sprejme živilo, ki je dražje od dolarja. Ko se boste navadili na takšen način razmišljanja, boste ugotovili, da marsikatere stvari v trgovini res ne potrebujete, prav tako pa se potrudili najti alternative dragim izdelkom, ki jih res pogrešate. Ob enem pa prihranili toliko denarja, da boste lahko kmalu skočili na dopust!
Priporočamo še: Več kot toliko konzerv tunine ni priporočljivo zaužiti

Naslovna fotografija: Prostock-Studio/Getty Images
Deloindom.si: Ne zavrzite pomarančnih olupkov, zelo prav vam bodo prišli na vrtu

Datum Objave: 13.5.2022 ob 16:05

Več iz te teme:

zaloganakupovanjenakupovalni seznamstroški nakupovanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.