Odprta Kuhinja

Čebulni olupki niso samo za barvanje jajc: tako postanejo izvrstna začimba

Odpri galerijo
A+   A-
Čebulne olupke navadno zavržemo, a so v kuhinji še kako uporabni; v juho ali drugo jed dodamo kar cele, lahko pa jih zdrobimo in hranimo kot začimbe.


Na čebulne olupke praviloma gledamo kot na neuporabne odpadke, ki jih zavržemo med organske odpadke ali v najboljšem primeru na kompost. Vendar so še kako uporabni v kuhinji pa tudi v domačem zdravilstvu: vsebujejo namreč številne snovi, ki dobro vplivajo na naš organizem, če jih kuhamo, sprostijo tudi značilen okus in barvo. Posebno so aktualni pred veliko nočjo, saj z njimi naravno in tradicionalno barvamo pirhe, starejše gospodinje pa iz rokava stresejo še nekaj zanimivih načinov za njihovo uporabo.

Čebulni olupki kot začimba


Iz suhih olupkov seveda ne moremo skuhati samostojne jedi, na primer omake, lahko pa jih uporabimo kot izvrsten dodatek oziroma začimbo. Čebula z olupki je nepogrešljiva sestavina jušne zelenjave, ki jo kuhamo skupaj z govedino, svinjino ali drugim mesom v bistri juhi. Da bo izplen okusa kar se da bogat, dodamo v juho neolupljeno čebulo, po starih recepturah jo prerežemo in nekoliko zapečemo na plošči štedilnika. Dodamo seveda tudi olupke. Okus, predvsem pa barva jedi bosta bolj izrazita, če uporabimo rdečo.

Prah ali začimbna mešanica


Ker nimamo vselej pri roki čebulnih olupkov, lahko iz njih pripravimo začimbo, samostojno ali pa jo zmešamo z zelišči v domačo mešanico. Olupke preprosto posušimo na soncu ali v pečici, če je treba, ter jih zmeljemo v prah, bodisi v mlinčku bodisi v terilniku. Spravimo v dobro zaprte posode in hranimo kot preostale začimbe. Uporabimo jih v številnih jedeh, ki jim bodo dali specifičen okus. Tako obogatimo juhe, enolončnice, rižote, omake, marinade, ribe in meso pa tudi solate.

Zdravje


Poglejmo še malo na zdravo stran čebulnih olupkov, iz katerih pripravimo okusen in koristen čaj. Vsebujejo veliko antioksidantov in fitonutrientov, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni in izboljšanju zdravja. Olupke preprosto kuhamo v vodi približno 10 minut, odcedimo in po želji sladkamo, najbolje z medom. Ta čaj je odličen za prehlad in kašelj.

Kako shranimo olupke


Zadnja leta lahko čebulne olupke pred veliko nočjo kupimo v trgovinah ali na tržnici, in niso prav poceni. Zato se nam splača razmišljati dan ali dva vnaprej in jih, ko uporabljamo čebulo, spravljamo. Pomembno je, da hranimo suhe, spravimo jih v papirnate ali bombažne vrečke. Če je le mogoče, uporabimo olupke ekološko pridelane čebule.
Preberite tudi: Prata: velikonočna dobrota iz starega kruha bo še boljša s to začimbo

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: tsurukamedesign/Getty Images
Deloindom.si: Najlepše dekoracije z jajčnimi lupinami
Datum Objave: 5.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

čebulazačimbačebulni olupki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja