Odprta Kuhinja

Češnje: takšna bo letos cena za kilogram

Odpri galerijo
A+   A-
V Goriških brdih že zorijo češnje, a so kar 80 % zgodnjega pridelka pobrali lanska suša ter letošnja pozeba in deževje; čudovite so v sladkih biskvitih, presežek spremenimo v marmelado.


Konec maja so začele zoreti češnje; z malo sreče, letošnji pridelek je sicer količinsko precej slabši, jih bomo zobali še ves junij. V Brdih, kjer pridelajo velik delež slovenskih češenj, je bilo vreme tako, da na letni ravni pričakujejo komaj 50-odstotni izplen. Kot nam je povedal Aleksij Mavrič, ki v svojem sadovnjaku v Kojskem našteje več kot tisoč dreves češenj, je na slabši pridelek vplivala že lanska suša, nadaljevalo se je s pomladno zmrzaljo, zadnji udarec pa je občutljivim sadežem zadalo obilno deževje. »Zaradi tega so zgodnje sorte popokale in začele gniti, pridelek bo zgolj 20-odstoten. Upamo, da se bo vreme ustalilo in da bodo poznejše sorte lahko dozorele. Tudi tam bo pridelek zaradi lanske suše in zmrzali manjši. Ob ugodnih vremenskih razmerah pričakujemo, da bo češenj približno za polovico manj kot v dobrih letinah,« je povedal Mavrič in dodal, da se bo cena po pričakovanjih vso sezono vrtela okoli 8 evrov za kilogram.

Ustvarjanje s češnjami


Pri nas so priljubljene in imajo dolgo tradicijo, zato najdemo tudi številne recepte za njihovo pripravo. Ko se seveda najemo svežih. Presežke lahko zamrznemo ali iz njih skuhamo kompot in jih vložimo v kozarce ter spravimo za ozimnico. Uporabljamo jih za pripravo različnih sladic, odlične so češnjeve pite, zavitki, kolači ali biskvit kot v našem receptu. Če imamo čas in voljo, pripravimo češnjevo marmelado. Zelo dobra je tudi mešana marmelada, češnje kombiniramo recimo z jagodami, malinami in ribezom. Iz češenj, lahko pa tudi v kombinaciji z drugim sadjem, skuhamo sok ali sirup, ki ga bomo mešali z vodo, lahko pa jih namočimo v žganje in pripravimo sladki liker.

Zanimivo je tudi češnjevo vino, to je vino, aromatizirano s češnjami. Priprava je preprosta: v steklen kozarec nadevamo oprane cele češnje in jih zalijemo z izbranim vinom. Zapremo in postavimo v hladen temen prostor, najbolje v klet. Pustimo stati približno en mesec, precedimo in vino pretočimo v steklenice. Najbrž je odveč pripomniti, da so v vinu namočene češnje še kako okusne, seveda jih ne ponudimo otrokom, lahko pa jih zobajo odrasli, vmešamo jih lahko tudi v biskvit.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: boule13/Getty Images
Priporočamo: Rikotina krema z limono in jagodami: pripravljena je, še preden lahko rečeš njam

Datum Objave: 6.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

češnjecena češenj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja