Češnje: takšna bo letos cena za kilogram

Odpri galerijo
A+ A-
V Goriških brdih že zorijo češnje, a so kar 80 % zgodnjega pridelka pobrali lanska suša ter letošnja pozeba in deževje; čudovite so v sladkih biskvitih, presežek spremenimo v marmelado.
Ustvarjanje s češnjami
Pri nas so priljubljene in imajo dolgo tradicijo, zato najdemo tudi številne recepte za njihovo pripravo. Ko se seveda najemo svežih. Presežke lahko zamrznemo ali iz njih skuhamo kompot in jih vložimo v kozarce ter spravimo za ozimnico. Uporabljamo jih za pripravo različnih sladic, odlične so češnjeve pite, zavitki, kolači ali biskvit kot v našem receptu. Če imamo čas in voljo, pripravimo češnjevo marmelado. Zelo dobra je tudi mešana marmelada, češnje kombiniramo recimo z jagodami, malinami in ribezom. Iz češenj, lahko pa tudi v kombinaciji z drugim sadjem, skuhamo sok ali sirup, ki ga bomo mešali z vodo, lahko pa jih namočimo v žganje in pripravimo sladki liker.
Zanimivo je tudi češnjevo vino, to je vino, aromatizirano s češnjami. Priprava je preprosta: v steklen kozarec nadevamo oprane cele češnje in jih zalijemo z izbranim vinom. Zapremo in postavimo v hladen temen prostor, najbolje v klet. Pustimo stati približno en mesec, precedimo in vino pretočimo v steklenice. Najbrž je odveč pripomniti, da so v vinu namočene češnje še kako okusne, seveda jih ne ponudimo otrokom, lahko pa jih zobajo odrasli, vmešamo jih lahko tudi v biskvit.
Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: boule13/Getty Images
Priporočamo: Rikotina krema z limono in jagodami: pripravljena je, še preden lahko rečeš njam
Datum Objave: 6.6.2023 ob 07:06