Odprta Kuhinja

Kaj je bouquet garni, kako ga narediti in uporabiti

Odpri galerijo
A+   A-
Kaj vse sodi v šopek dišavnic, ki juhe, prikuhe, omake in polivke navda z zavidljivo aromo?


Bi radi juham, prikuham in omakam zagotovili polnejši okus? Torej jim med kuhanjem dodajte šopek garni. Kajti prav ta jedem pričara posebno aromo. Čeprav morda sploh ne veste, kaj francoski izraz bouquet garni pomeni, obstaja velika verjetnost, da večino njegovih sestavin že s pridom uporabljate.

Kaj je bouquet garni?


Gre za šopek dišavnic. Izraz izvira iz francoščine, izvirno so zelišča lahko povezana z vrvico ali zavita v gazo. Tradicionalen francoski zeliščni šopek je sestavljen iz peteršilja, timijana in listov lovorja. Včasih so v šopku še rožmarin, bazilika ali pehtran.

Če boste omenjene aromatične rastlinice povili v gazo, šopku lahko dodate česnove stroke, koščke ingverja in celo začimbe, kot so črni poper, koriander in semena kumine.

Zakaj ga uporabljamo?


Zato ker na preprost način začini jedi. Zelišča med kuhanjem sproščajo arome in okus, ko je jed kuhana, jih iz nje preprosto odstranite z eno potezo.

Kako ga izdelati?


Kot že rečeno, obstajata dve različici. Zelišča lahko tesno povežete z vrvico ali jih zavijete v gazo. Izbor začimb prilagodite jedi, ki jo pripravljate. Če kuhate golaž, ne bo šlo brez peteršilja, timijana in listov lovorja. Fižolova mineštra bo okusnejša z baziliko, peteršiljem in majaronom. Izbiro prilagodite tudi svojemu okusu.

Za izdelavo šopka zelišč potrebujemo še vrvico in škarje. (Foto: 13-Smile/Getty Images)
Za izdelavo šopka zelišč potrebujemo še vrvico in škarje. (Foto: 13-Smile/Getty Images)

Sveža ali suha zelišča


Bouquet garni lahko izdelate iz svežih zelišč ali posušenih. Sveže je enostavneje povezati z vrvico, iz suhih je lažje pripraviti šopek v gazi. Gazo dobro povežite z vrvico, da se med kuhanjem ne bi razprla.

Kako uporabiti šopek?


Ko je enkrat oblikovan, ga preprosto vrzite v jed, ki jo pripravljate. Začimbe ali zelišča jo bodo obogatile z okusom in aromo. Ko je jed pripravljena, šopek odstranite.

Če zelišča povežemo v šopek, jih lažje odstranimo iz jedi. (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)
Če zelišča povežemo v šopek, jih lažje odstranimo iz jedi. (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)

Ga lahko pripravite vnaprej?


Šopek je najbolje izdelati in uporabiti isti dan. Če bi ga radi iz svežih zelišč pripravili vnaprej, ga zavijte v vlažno krpo in postavite v hladilnik, da se ne bi izsušil.

Če bi radi pripravili več zalog, šopke lahko tudi zamrznete. Sestavite jih, jih zavijte v plastično folijo, pospravite v vrečke, ki se dobro zapirajo in preprečujejo dehidracijo ter šopke za največ pol leta pospravite v zamrzovalnik.
Preberite tudi: Domači malinovec: trik, ki prepreči nabiranje pen med kuhanjem

Besedilo: Mateja Florjančič
Naslovna fotografija: robynmac/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

zeliščaboquet garnišopek zelišč

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja