Odprta Kuhinja

Kako pravilno hranimo meso v zamrzovalniku

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Zamrzovanje je najboljši način hranjenja mesa; najbolje ga je vakuumirati, na pakete pa zapisati, kaj je v njem in od kdaj je v zamrzovalni skrinji.Največ mesa kupimo v trgovinah in v mesnicah, nekateri pa se, zlasti v času kolin, ki se hitro približuje, odpravijo h kmetu. Tisto je seveda najboljše, sveže, znanega izvora, če vzamemo večje količine, pa se lahko tudi glede cene pogajamo. Poleg svinjskega mesa lahko kupimo tudi goveje ali perutnino, ker nihče ne bo šel na deželo po le dva kilograma, pa ga je potem treba nekako shraniti oziroma konzervirati. Poznam Ljubljančane, ki doma sami delajo klobase in salame, jih sušijo, cvrejo mast in ocvirke in celo delajo zaseko. Ampak ti so pač izjema, ne pravilo, večina bo lepo prosila mesarja, naj meso primerno razkosa, potem pa ga doma zapakirala v vrečke in dala v zamrzovalnik.

Omejen rok trajanja


Strokovnjaki so si edini, da je zamrzovanje najboljši način konzerviranja mesa, vendar le, če je zamrznjeno na industrijski način pri minus 45 °C. Tako nizke temperature dosegajo s hladnim zrakom, tekočim CO2, tekočim dušikom in tekočim freonom, to so postopki, s katerimi se tukaj ne bomo ukvarjali. Povejmo le, da nepravilno zamrzovanje in hlajenje pri neustreznih temperaturah lahko vodi v procese kvarjenja.

Seveda je upravičen dvom, ali je zamrzovanje v domači skrinji sploh varno, glede na to, da ne omogoča tako nizkih temperatur in torej ne zagotavlja kakovostnega zamrzovanja mesa pa tudi drugih živil. Če smo povsem natančni, so domači zamrzovalniki namenjeni le krajšemu času shranjevanja industrijsko zamrznjenih živil. Vendar lahko meso brez skrbi zamrznemo tudi doma, pri čemer pazimo na higieno, meso dobro zavijemo v plastične vrečke in iz nje iztisnemo kar največ zraka. Najbolje je uporabiti vakuumske vrečke. Poleg tega ima tako zamrznjeno meso omejen rok trajanja, obvezno ga moramo porabiti v nekaj mesecih. Da ne bo zmede, na pakete napišemo, kaj je v njem in kdaj je bilo zamrznjeno.

Kljub pomanjkljivostim naj ne bo dileme, katero meso je boljše in katero kupiti. Za tisto v trgovini ne vemo točno, od kod izvira, od kod je potovalo in kako dolgo, ali je bilo morebiti na poti večkrat odmrznjeno in potem spet zamrznjeno. Morda bo prav to spodbudilo odločitev, da gremo po meso k bližnjemu kmetu in ga, čim bolj skrbno, spravimo v zamrzovalnik.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Trije preprosti triki za ostrejše nože

Datum Objave: 3.12.2017 ob 07:12

Več iz te teme:

mesozamrzovalnikzamrzovanjerok trajanja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja