Odprta Kuhinja

Kisanje zelja za domačo zalogo probiotikov

Odpri galerijo
A+   A-
Vzemite stvar v svoje roke in si pripravite svojo prvo zalogo probiotikov.Naravni probiotiki imajo ogromno prednost pred tistimi v kapsulah, v žepu bi jih imela le na potovanjih, ko si ne moreš zagotoviti ustrezne naravne pomoči. Naravni probiotiki so živi in edini, ki jim lahko rečemo naravni. So tako rekoč nenadomestljivi. V ne tako zelo davni preteklosti, da se tega ne bi mogli spomniti, še ni bilo trgovin in avtomatov, kjer prodajajo zdravila na isti način kot supermarketi hrano in so si ljudje znali (morali) pomagati sami. Prerokujem, da se bodo takšni časi povrnili, saj gre evolucija tako, da se vedno vrtimo po istih poteh. Pametni, s tem mislim na zdravo pamet, včasih smo ji rekli kmečka pamet, se usmerjajo k samooskrbi. Beseda je grozna, če ob njej pomisliš na vedno večjo osamljenost človeka, in izjemna, kadar pomeni, da zmoreš sam poskrbeti zase.

Osamljeni smo za svojimi zasloni, v avtomobilih, pisarniških kockah, na kavču pred televizorjem, ko potiskamo nakupovalni voziček po skladiščih prazne hrane v vedno lepših embalažah. Hrana je poleg zdravil najbolj zanimiva, saj smo od teh produktov vedno bolj odvisni. Treba je vedeti, kakor koli se to sliši, da smo se sami spravili v ta položaj in da se iz krempljev ni tako lahko izviti. Kljub temu je edini način ta, da začnemo takoj, ker bo jutri samo še težje. Samooskrba pomeni svobodo pri odločanju o stvareh, ki so zate pomembne, odvisnost pa je daleč od svobode.

Kuhinja je v tem kontekstu še kar odločilna in nekakšna izhodiščna točka za spremembe. Zdrava hrana zagotavlja zdravje in je hkrati tudi zdravilo.

Jeseni so ljudje vedno fermentirali, po domače kisali zelenjavo, največkrat zelje in repo. Tako je bila zelenjava lepo skladiščena in pri roki za uporabo, vendar to ni še vse, bila je tudi fermentirana, eno samo zdravje. Včasih najbrž niso vedeli, kakšne izjemne zdravilne lastnosti ima takšna zelenjava; danes vemo, ampak nas to ne zanima preveč. Narobe! Vzemite stvar v svoje roke in si pripravite svojo prvo zalogo probiotikov, nato pa še drugo in tako naprej do konca zime in še malo v pomlad. Seveda se splača. Kupite zelje na ekološki kmetiji, da vaše domače zdravilo ne bo imelo stranskih učinkov.

Sestavine (za dva)


- čvrsta glava rdečega zelja (približno kilogram)
- 1 žlica (20 g) soli
- žlička cele kumine
- lepo zdravo jabolko
- litrski kozarec za vlaganje

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Preberite še: Kislo zelje v mikro količinah

Datum Objave: 21.11.2017 ob 18:11

Več iz te teme:

zdravježeljefermentacijafermentiranjeprobiotiki

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja