Odprta Kuhinja

Ko kuhate zelenjavo, v lonec dodajte to, da bo ostala živahne barve

Mizina/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Redno uživanje zelenjave je izjemno pomembno za naše zdravje, njena prisotnost na krožniku pa je lahko prava paša za oči.


Da je uživanje raznovrstne in pisane hrane pomembno za naše dobro počutje, zagotovo veste. Zato že vrabci na vejah čivkajo o pravilu petih različnih vrst sadja in zelenjave, ki jih moramo dnevno vključiti v svoj jedilnik. Različne barve namreč pomenijo tudi različne vitamine in druge pomembne snovi, ki jih za normalno delovanje potrebuje naše telo.

Na srečo živimo na območju z dostopom do izjemno raznolikih živil in posledično je lahko naš krožnik vsak dan izjemno pisan. Danes pa bomo poskrbeli, da pisane barve zelenjave med kuhanjem ne bodo zbledele, temveč bodo ostale živahnih odtenkov, s kakršnimi se ponašajo sveži brokoli, grah, paprike in še bi lahko naštevali.

Jemo tudi z očmi


Velikokrat slišimo rek, da jemo tudi z očmi. Še posebno občutljivi na barve pa so tudi otroci, ki bodo osivel brokoli praviloma manj radi pokusili kot pa živo zelenega. Skratka, ne glede na to, iz katerega razloga si želite, da bi bil krožnik zdrav in pisan hkrati, iz spodnjih vrstic boste izvedeli, kako to lahko dosežete na izjemno preprost način.

Da bi med kuhanjem ohranili barvo zelenjave, moramo v lonec dodati sodo bikarbono. Verjetno se sprašujete, ali obstaja kuhinjski trik, ki tega čudnega praška ne vključuje. A priznati moramo, da gre za res izjemno naravno učinkovino, ki nam v kuhinji lahko pride prav na tisoč in en način. Potrebovali je bomo čisto malo. Najprej pa naj vam razložimo, zakaj jo pravzaprav sploh potrebujemo.

Verjetno veste, da je zelenjava zelena zaradi klorofila, ki je v njenih celicah. Ko zelenjavo potopimo v kislo okolje, vodik nadomesti magnezij v jedru klorofila. Ko se magnezij popolnoma izloči iz klorofila, slednji postane motne barve in zelenjava postane sivkastih odtenkov.

Majhne količine


Tu pride na vrsto soda bikarbona, ki zmanjša kislost vode za kuhanje in posledično upočasni proces razkroja klorofila, s tem pa ohranja zelenjavo dlje časa bolj intenzivno zeleno. Pri tem je pomembno, da imate v mislih dve stvari. Prvo pravilo je, da sodo bikarbono v lonec brbotajoče zelenjave dodajate v majhnih količinah, saj bo v nasprotnem primeru dobila grenak priokus. Dovolj bo že ščepec oziroma največ ena osminka čajne žličke teh magičnih granul.

Ker govorimo o klorofilu, ki je zelene barve in posledično zelenjavo dela zeleno, drugo pravilo veli, da sodo dodajamo le zeleni zelenjavi. Uporabite jo tako pri kuhanju brokolija, špinače, zelja, brstičnega ohrovta in podobnih vrtnin.
Preberite še: To je ena najboljših in najbolj preprostih slovenskih krompirjevih jedi

Fotografija: Mizina/Getty Images
Datum Objave: 18.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

barvazelenjavasoda bikarbona

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.