Konec dilem: tako pravilno začinimo jedi
Odpri galerijo
A+ A-
Ščepec prave začimbe lahko vašo jed povzdigne na popolnoma novo raven. Vendar ali veste, kdaj jo je ravno dovolj in kako izbrati res tisto pravo?
Jed je lahko pusta, preveč navadna in celo brez pravega okusa, če ne boste znali poiskati prave mešanice začimb, ki bi jo obogatile ravno toliko, da se boste s ponosom pohvalili in si rekli »perfektno«.
Katera začimba se bo najbolje podala vaši jedi
Preverimo štiri top začimbe, ki bi jih morali imeti v vsaki domači kuhinji – peteršilj, baziliko, origano in timijan. To so osnovne začimbe, s katerimi lahko popestrite bolj tradicionalne specialitete, z njihovo pomočjo pa zlahka odjadrate tudi v bolj ekstremne okuse.
Peteršilj – zelena luč za vsako jed
Na samem vrhu obveznih začimb v vsaki kuhinji je nesporno peteršilj, zeleni čarovnik čistega, svežega in aromatičnega okusa.
Bogat je z železom in vitaminoma A in C, njegovi zeleni listi pa bodo odlično dopolnili okus juh, različnih zelenjavnih jedi, testenin in riža, ribjih in mesnih jedi ter solat in omak.
Bazilika – kraljevska začimba vsake kuhinje
Bazilika prihaja iz daljne Indije, danes pa je razširjena po vsem Sredozemlju in ustoličena v skoraj vsakem domu. Ta rastlina z zelenimi nagubanimi, a gladkimi listi ima prijetno aromo in vonj ter se uporablja pri pripravi omak, juh, kot dodatek mesnim jedem, ribam, solatam in je nepogrešljiv del večine jedi s testeninami.
Ima sladkast in značilen okus, najbolje pa jo je v jedeh kuhati ali samo na hitro prekuhati. Baziliko lahko zaradi blage arome uživamo v večjih količinah kot nekatere močneje aromatizirane rastline, zato ima lahko večjo hranilno vrednost.
Timijan – gospodar okusov vseh letnih časov
Timijan je ena od najbolj razširjenih začimb v mediteranski kuhinji. Njegov okus je rahlo grenak in pekoč, zato je idealna izbira za pikantne jedi. Timijan se dobro ujema s celo paleto jedi: od juh in omak do vročih enolončnic.
Čeprav ga dolgo kuhanje ne moti, bodite previdni, saj lahko njegove intenzivne arome hitro prevladajo. Njegov vonj je edinstven in težko ga je pozabiti, samo podrgnite ga s prsti in uživanje se začne. Lahko se uporablja svež, pa tudi sušen, pri čemer ne izgubi intenzivnosti arome, zato lahko mirno rečemo, da nam ponuja bogastvo v vseh 4 letnih časih.
Origano – nepogrešljiva začimba življenja
Origano je ena od začimb, ki nam prva pade na pamet, ko je treba našteti najljubše ali najpogosteje uporabljene. Vsestranski origano se dobro poda k številnim omakam, jedem na osnovi paradižnika, mesnim in jajčnim jedem ter rižotam in testeninam. Ima intenzivno lesno aromo ter rahlo grenak in trpek, a bogat okus, ki poglablja arome juh in omak, ne da bi preplavil okus jedi. Ena žlička sušenega origana vsebuje pet kalorij in je odličen vir vitaminov E in K ter mineralov kalcija, kalija, magnezija, mangana in železa.
Origano je ena od redkih začimb, pri kateri so sušeni listi v večini primerov bolj aromatični kot tisti v sveži obliki, zato se pri kuhanju uporablja polovica količine sušenega v primerjavi s svežim.
Maestro ima od zdaj prav posebno novost
Maestro že več kot šest desetletij navdihuje ustvarjanje v slovenskih kuhinjah, zato so nedvomno prava izbira za uspeh. Po novem pa imajo prav posebno novost, s katero bodo vaše jedi tako okusne in izpopolnjene, kot bi jih pripravljal največji kuharski maestro.
Začimbe peteršilj, bazilika, origano in timijan Maestro so razred zase, saj imajo prav posebno skrivnost - edinstven in nežen postopek liofilizacije oziroma sušenja rastlin z zamrzovanjem.
Zaradi tega začimbe ne izgubijo arom, naravnih barv ali eteričnih olj. Proces liofilizacije poteka v treh glavnih fazah: popolno zamrzovanje, nato dehidracija in na koncu dosuševanje izdelka.
Končni rezultat je pravzaprav zelo koncentrirana različica sveže rastline. Ta tehnološki postopek je boljši od klasičnih metod dehidriranja, ki lahko spremenijo prvotno sestavo rastline, saj liofilizacija začimbam zagotavlja odpornost, ohranitev strukture in zunanje oblike.
Celoten postopek liofilizacije poteka v treh glavnih fazah:
PRVA FAZA: Popolno zamrzovanje, zelo hitro in pri zelo nizki temperaturi, -30 °C ali manj.
DRUGA FAZA: Dehidracija s sublimacijo ledu v vakuumu, pri čemer voda prehaja iz trdnega v plinasto stanje, ne da bi šla skozi tekoče stanje.
TRETJA FAZA: Dosuševanje izdelka do vsebnosti vlage pod 3 %, da bi se z rahlim segrevanjem izločile zadnje sledi vode.
Da bo lažje steklo – dva odlična recepta z več okusa
Preverite dva izvrstna Maestro recepta, s katerima lahko svoje najbližje navdušite že naslednji konec tedna.
Bučkin pastičo
Sestavine:
- 600 g bučk
- moka Žito za paniranje
- 250 g pelatov
- 150 g parmezana
- 200 g mocarele
- sol
- poper Maestro
- origano Maestro
- bazilika Maestro
- rožmarin Maestro
- sladkor
Priprava:
Bučke narežemo na 0,5 cm široke kose, posolimo, spaniramo v moki in ocvremo. Pelate zmiksamo in začinimo.
V pekač najprej položimo vrsto ocvrtih bučk, nato nariban parmezan. Prelijemo s paradižnikovo omako, potresemo z naribano mocarelo in tako ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
Pečemo v pečici na 160 °C 30 minut.
Svinjski vrat s timijanom, majaronom, kumino in peteršiljem na žaru
Sestavine:
- 4 kose svinskega vrata (160 g-180 g)
- timijan Maestro
- majaron Maestro
- kumina Maestro
- peteršilj Maestro
- gorčica
- sol, poper Maestro
- olje
Priprava:
Vrat namažemo z gorčico, posolimo in popramo ter začinimo z začimbami (timijan, majaron, kumina, peteršilj).
Pečemo v vročem olju po okusu.
Naročnik oglasne vsebine je Žito
Datum Objave: 17.9.2021 ob 10:09