Odprta Kuhinja

Mladi krompir: 4 dejstva o pripravi, ki jih morate poznati

Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
A+   A-
Mnogi prisegajo, da ga za ljubiteljskega kmeta ni bolj zadovoljujočega občutka, kot je tisti, ko odgrne prst in izbrska prve, mlade krompirčke. Drugim pa se nasmeh razširi, ko ga zagledajo na tržnici ali trgovskih policah.


1. Slajši zaradi sladkorjev, ki se še niso uspeli spremeniti v škrob


Še prej pa nekaj besed o tistem našem favoritu iz pečice. Kot vemo, je mladi krompir drugačnega okusa kot tisti, ki ga jemo sredi zime: bolj nežno sladkast in sočen. Razlog je v tem, da se v gomoljih, ki smo jih pobrali dovolj zgoraj, sladkorji še niso imeli časa v celoti spremeniti v škrob. Take krompirčke takoj vsi prepoznamo po okusu, predvsem zaradi tega, ker so bolj »sočni«. Prepoznamo jih tudi po podobi: cena njihove svežosti je v tem, da so včasih še malo umazani od zemlje – in to je dobro, kajti pomeni, da so bili res pobrani pred kratkim. Tudi naj vas ne moti, če se lupina malo lušči. Ko ga kupite, pa se ne vdajte skušnjavi, da bi ga umivali, preden ga pospravite; poškodovali in ranili ga boste in bo zdržal še manj kot sicer.
Preberite tudi: To nujno naredite s krompirjevimi olupki, preden jih vržete v smeti

2. Mladi krompir ni za v hladilnik in ne lupite ga


Tudi mladi krompir pa ima čas, da postane zelen tam, kjer je iz zemlje pomolil »ramo«. Tisti del obvezno odrežite. Prav tako ga ne shranjujte v hladilniku, ampak če ga že ne porabite takoj, v hladnem, temnejšem prostoru. Kožica? Ni je treba odstranjevati, čeprav je med Slovenci na splošno, vsaj pri kifeljčarju, to kar razširjeno – najbrž tudi zato, ker se lušči skoraj sama od sebe, v velikih kosih. Hkrati pa koža mladega krompirja vsebuje veliko hranilnih lastnosti.

3. Hrustljav bo, če ga boste povreli v slani vodi, nato pa obdali z maščobo


Kaj je še treba vedeti, da boste dobili idealen rezultat: najbolje je, če imate gomolje, ki so podobne velikosti, tako jih boste lahko skuhali in spekli v približno enakem času. Ker pa je to bolj redkost, predlagamo, da večje razrežete na koščke. Pri krompirju, ki ga spečemo v pečici, ponavadi hočemo, da je hrustljav. To dosežete tako, da ga v slani vodi najprej zavrete, dolgotrajno vrenje pa potem ni več potrebno. Morda še minuto, dve v kropu, potem pa ga odlijete in pustite, da vsa presežna voda izpari in se krompir tako osuši. Obvezno pa ga, pred peko, obdajte z maščobo: oljem ali maslom, kajti brez tega bo dobil usnjeno »kožo«. Pečico segrejte na 230 stopinj in pecite do želene »barve«.

4. Kako ga kuhamo, da ne razpade?


Kadar kuhate mladi krompir v kosih, denimo za solato, se lahko priprave lotite v dveh korakih, ki vam bodo zagotovili, da res ne bo razpadel: »utrdite« ga lahko s predogrevanjem. Najprej koščke namakajte približno pol ure v vroči vodi (med 55 in 60 stopinjami), nato jih ohladite v ledeno mrzli vodi – tudi pol ure. Potem šele sledi običajno kuhanje. Preden jih uporabite za solato, jih lahko ohladite: vroč krompir je bolj drobljiv kot mrzel. Druga, pri nas redkeje, drugod pa kar pogosta možnost za pripravo mladega krompirja je kuhanje v sopari (to je tudi sicer dokaj priporočljiv način kuhanja zelenjave). Manjši gomolji potrebujejo približno dvanajst minut v tesno zaprti posodi.
Priporočamo: Malce drugačni bučkini polpeti iz pečice, ki so nas popolnoma navdušili (VIDEO)

Naslovna dotografija: Diana Sklarova/Getty Images
Deloindom: Vaš kuža lahko popije preveč vode (tako boste ugotovili, da je temu tako)
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

olupekmlad krompirkuhanje krompirja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja