Odprta Kuhinja

Napake, ki jih delamo pri pripravi krompirjevega pireja

mashed potato
Odpri galerijo
A+   A-
Da bo zares dober, saj ga imamo tako radi.


Krompir kuhamo v vodi


Prav ste prebrali! Čeprav že od nekdaj krompir za pire preprosto skuhamo v vodi, je ta veliko boljši, če neolupljenega na enem koncu križno zarežemo in nanj potresemo dober ščep grobe morske soli, ki bo med enourno peko na 200 stopinjah nase vlekla vlago. V čem je trik? Če krompir kuhamo v vodi, vanjo splava ves dober okus, ki pa ga s pečenjem zadržimo v notranjosti oziroma ga celo intenziviramo. Prav tako je pire iz kuhanega krompirja lahko zelo voden, celo lepljiv, iz pečenega pa puhast in manj grudast.

Če krompir že kuhate v vodi, naj bo ta narezan na večje kose, voda pa posoljena že takoj na začetku kuhanja, saj boste tako v zelenjavi zadržali več hranilnih snovi in okusa. Pred pasiranjem ga dodobra osušite, pomaga tudi, če ga za dve minuti na hitro vrnete v lonec na ognju, da se znebite vlage.

Uporabljamo hladne mlečne sestavine


Krompirjevemu pireju dodajamo maslo, kislo smetano in mleko, a nikoli ne pomislimo, da če bomo spasiranemu krompirju dodali mlečne sestavine iz hladilnika, bomo posledično postregli že ohlajen pire krompir. Potrudimo se, da ima vse, kar bomo dodajali v pire, vsaj sobno temperaturo. Najbolje pa ga je pripravljati kar nad vodno kopeljo in ga prav tam po potrebi tudi segreti.

Pozabljamo, da je pire lahko tudi kreativna jed


Kremni sirček, parmezan, maskarpone, tartufi, muškatni orešček, sveža zelišča in še bi lahko naštevali priboljške, s katerimi lahko pire krompir ponesemo na višji nivo. V hladnih zimskih dneh nam bo še kako teknil 'dimljen', ki ga pripravimo tako, da vroči smetani dodamo slanino – smetana bo tako prevzela okus po dimu in ga prenesla na pire.

Kako pa ga vi pripravite? Sporočite nam v komentar.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Krompir - Poln vitaminov in mineralov
Datum Objave: 27.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

krompirmaslomlekosmetanapire

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.