Nasveti iz ajurvede: kaj jesti, da nam ne bo prevroče

Odpri galerijo
A+ A-
Kuhano in dušeno ima prednost pred praženim in ocvrtim zaradi ognja, ki ga je že tako ali tako preveč v zraku.
Presno pred kuhanim, meso se odsvetuje
Po ajurvedi bi za začetek kosila izbrali kumarice in zeleno solato. Kumarice vsebujejo veliko vode in ohlajajo, zato so več kot dobrodošle na poletnih jedilnikih. Zelena solata je trpko grenka, če je zrasla v naravnih razmerah, seveda, in ravno ta okus je za pregreto telo najboljši. Presno je odlično za ohlajanje, vendar ni dobro v kombinaciji s kuhanim. Jemo samo presno ali samo kuhano, ne obojega v enem obroku. Značilno slovensko kosilo, krompir in solata, v tem primeru ne pride v poštev. Odpade tudi mesni dodatek na krožniku, saj ajurveda poleti izrazito odsvetuje meso. Ker je poletje čas lahkotnega uvajanja sprememb, je to lahko preizkušanje bolj zdravih, veganskih jedi. Pa glavna jed? Kuhano in dušeno ima prednost pred praženim in ocvrtim zaradi ognja, ki ga je že tako ali tako preveč v zraku.
Barve: bela in zelena
Za lajšanje poletnih neravnovesij pijemo vodo ali metin čaj. Vino, še posebno rdeče, ni priporočljivo. Kozarec rdečega sredi dneva zagotovo poveča neželene simptome poletne pregretosti. Tudi barva je pomembna, rdeča in oranžna oblačila naj počakajo na jesen, poleti se hladimo v beli in zeleni.
Pred spanjem
Ajurvedsko pravilo narekuje zadnji grižljaj vsaj dve uri pred spanjem. Če se kljub vsemu zgodi, da je trebušček poln, zaspimo na levem boku in tako spodbujamo prebavo. Kdor se zvečer ni prenajedal, lahko zaspi na desni strani, da se odpre leva nosnica in po pranajami, dihalni tehniki po ajurvedi, ohlaja telo. Še trik pred spanjem – kozarec toplega mandljevega mleka in nežna masaža s kokosovim oljem. Po takšni spočiti noči je vseeno, kakšno je vreme. Lahko je vsak dan vroče poletje.
Naslovna fotografija: Zbynek Pospisil/Getty Images
Preverite še: Kumarice v omaki
Datum Objave: 1.7.2022 ob 07:07