Odprta Kuhinja

Po korakih: kako pravilno očistiti štedilnik

Odpri galerijo
A+   A-
Štedilnik je pač treba očistiti, ni pa nujno, da je postopek zapleten.Štedilnik bi zagotovo lahko označili za srce kuhinje, brez njega si jo namreč res težko predstavljamo. In ker je ves čas v uporabi, ga je potrebno tudi redno čistiti. A kako in kako pogosto? Preverite spodaj.

Kako pogosto morate očistiti štedilnik?


Tu žal ne moremo uporabiti nobenega trika. Tako pogosto, kot ga uporabljate, torej. Če hrano vsakič pričnete pripravljati na čistem štedilniku in ga takoj po uporabi tudi pobrišete, čiščenje ne bo naporno. Nekaj potegov z gobico ali krpo in čiščenje se lahko zaključi. A če nekaj slednjih preskočite, čiščenje ne bo več preprosto opravilo. Takrat se bo treba lotiti »velikega« čiščenja …

Plinski štedilnik


Kot pravi pregovor, je živo žabo najbolje pojesti za zajtrk, zato se bomo najprej lotili najtežje kategorije – plinskega štedilnika. Tega je namreč najtežje očistiti, saj je sestavljen iz več delov. Te bomo najprej razstavili, da bomo vse skupaj lahko kar se da temeljito očistili. Vse, kar torej lahko snamete, položite v kuhinjsko korito, namilite neabrazivno gobico in pričnite z drgnjenjem. Če so površine zelo umazane, naredite čistilno pasto.

V posodici zmešajte en del kisa in dva dela sode bikarbone, da nastane pasta. Dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo in še malce premešajte. S pasto podrgnite stojala, na katere sicer postavljamo lonce in plinske kapice.
Preberite tudi: Prednosti in slabosti plinskega štedilnika

Če pa si ne želite mazati rok, dodajamo še dve možnosti. Za prvo bomo potrebovali gospodinjski amonijak, ki ga skupaj z umazanimi deli štedilnika zapremo v vrečko s tesnilom. Pustimo počivati čez noč in umazanija bo dobesedno izginila. Seveda pa bodite pri tem previdni in preberite navodila na embalaži. Sicer pa lahko umazane dele štedilnika operete tudi v pomivalnem stroju. Le pazite, da tega ne počnete prepogosto, saj bi sicer lahko odstranili vrhnjo plast.

Ko bodo deli, ki ste jih odstranili, čisti, pa s preostalo pasto iz kisa in sode bikarbone premažite površino štedilnika. Pustite stati 10 do 15 minut in nato do suhega pobrišite.

Električna plošča


Električne plošče niso več tako pogoste, kot so bile nekoč, imajo pa eno dobro lastnost. Očistijo se praktično čisto same. Morda se sliši čudno, a umazanije na njih se lahko rešite tako, da jo dobesedno zažgete. Najprej s krpo obrišite, kar je mogoče. Nato pa plošče nastavite na najvišjo temperaturo in pustite, da gorijo približno 3 minute. Med tem odprite okna, nato pa počakajte, da se plošče ohladijo. Nato jih le še obrišite in ponovno bodo takšne kot nove.

Vsake toliko pa je treba takšno vrsto štedilnika tudi temeljito očistiti. Takrat dvignite celoten pokrov in odstranite plošče. Namočite jih v enako raztopino, kot smo jo pripravili za plinski štedilnik in pustite stati do 20 minut. Nato obrišite do suhega in štedilnik »sestavite« nazaj.
Priporočamo še: Prednosti in slabosti električnega štedilnika

Steklokeramična in indukcijska plošča


Za konec pa nam ostaneta le še najbolj preprosti vrsti kuhališč. Steklena površina nam omogoča, da štedilnik očistimo brez velikih težav, vseeno pa se je dobro držati spodnjih korakov.

Najprej s suho krpo obrišite drobtine in druge ostanke hrane. Nato celotno površino potresite s sodo bikarbono, nato pa jo še pošpricajte s kisom. Vse skupaj se bo pričelo peniti. Nato v posodo natočite toplo vodo in ji dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo. Vanjo pomočite kuhinjsko krpo, jo ožemite in položite čez celotno steklokeramično ploščo. Pustite stati 15 minut, nato pa s krpo obrišite, kar je ostalo na štedilniku.

Fotografija: Getty Images
Preberite še: Sivka: Kako jo uporabiti v kulinariki?

In še: Kuharski šefi svetujejo, kako organizirati kuhinjo.
Datum Objave: 5.7.2019 ob 15:07

Več iz te teme:

čiščenještedilnik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.