Odprta Kuhinja

Poglejte to idejo: trik za shranjevanje peteršilja v hladilniku, ki ga zdaj vsi uporabljajo

Tako naj bi peteršilj v hladilniku zdržal dlje. (Foto: AksanaYasiucheia/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V resnici ideja za shranjevanje peteršilja sploh ni slaba, zelišče pa v hladilniku na ta način zdrži tudi dva tedna ali kakšen dan več.

V zimskem času zelišča pogosteje kupimo v trgovini, saj so vrtovi večinoma v mirujočem stanju, prav tako spijo zeliščni lončki na balkonih in okenskih policah. Količina kupljenih zelišč navadno presega tisto, ki je zahtevana v receptu, in tako nam po končani pripravi kosila na kuhinjskem pultu pogosto ostane šopek peteršilja, bazilike ali drugih dišavnic.

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko shranimo zelišča, ki so nam ostala. Eden od načinov je na primer zamrzovanje. Zelišča operemo, osušimo, shranimo v vrečke za zamrzovanje in pospravimo v zamrzovalnik. To lahko naredimo s celimi vejicami, še bolj priročno pa bo, če jih prej sesekljamo. Zelišča lahko vmešamo tudi v olje, ter vse skupaj zamrznemo v modelčkih za pripravo ledu. 

Če imamo zelišča v načrtu porabiti prej, pa jih lahko shranimo v hladilnik. Če vejice le odložimo na poličko, bodo zdržala le dan ali dva, zato predlagamo, da jim rok uporabnosti podaljšate tako, da jih kot rože v vazi shranite v kozarcu, napolnjenem z vodo. Tako vas bodo počakala še kakšen teden, da jih porabite.

Na družbenih omrežjih pa smo opazili, da gremo lahko še korak dlje ter zelišča v hladilnik spravimo za več kot dva tedna. Ne da bi ta ovenela, seveda. Uporabniki na spletu namreč šopke peteršilja in koriandra shranjujejo v nekakšnih steklenih komorah. Pravzaprav gre za običajne kozarce za vlaganje, ki v hladilniku zeliščem omogočajo, da so shranjene v lastni atmosferi. 

Takšno komoro lahko za zelišča doma čisto preprosto naredimo tudi sami. Potrebujemo le malce večji kozarec za vlaganje s pokrovom in manjši kozarček, ki ga bomo napolnili z vodo. 

Kot si lahko ogledate v zgornjem videu, najprej na pult postavimo prazen kozarec za vlaganje. Nato vanj potisnemo zelišča s krošnjo navzdol. Na pult postavimo pokrov kozarca nanj pa manjši kozarček, napolnjen z vodo. Nato moramo komoro le še sestaviti. To storimo tako, da so stebla zelišč namočena v vodi, večji kozarec pa je pritrjen na pokrovček. Na ta način naj bi preprečili, da bi se zelišča razdišavila ali začela gniti zaradi vpliva drugih živil, prisotnih  v hladilniku.

image_alt
Francoska česnova juha: preprosta, a božanska (VIDEO)

Onaplus.si: Največ koristnih učinkovin ima ta vrsta medu

 

Datum Objave: 25.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

triki in namigipeteršiljzelišča

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.