Raška č'bula: Naj bo prepoznavna zaradi svojih odlik, ne le zaradi Melanie!

Odpri galerijo
A+ A-
Kaj nam ponuja sorta, o kateri so pred dnevi pisali v Washington Postu?
Pogovarjali smo se z Alojzom Kerinom, predsednikom Turističnega društva Lovrenc Raka, v katerem si že vrsto let prizadevajo obuditi to staro sorto, ki pa je na raški zemlji uspevala že dolgo, preden jo je po vojnem obdobju začel množično pridelovati in razvijati, tudi po 40 ton na leto, Melanijin dedek. Pozneje je z razcvetom trgovskih centrov pridelek začel upadati in skoraj utonil v pozabo, danes pa želijo raško č'bulo postaviti med produkte lokalne blagovne znamke Najboljše z Rake. Ročno pridelana na tradicionalen način bo kmalu na voljo tudi na policah enega izmed večjih trgovcev v Sloveniji.
ni podpisa

ni podpisa
Sladkasta z močno aromo
Trenutno najbolj vroča rdeča čebula, ki raste na naših tleh, je po obliki nekje med belokranjko in ptujskim lukom, a je v primerjavi s tema sortama večja, ima močnejše luskoliste in bolj poudarjen spodnji koreninski sistem, ki ga je razvila v težki raški zemlji. Je zgodnja sorta, zato bo kmalu na voljo, sicer pa sta zanjo značilna tudi bujen cvet in močno steblo. Zelo dobro kali, pa tudi prezimi, zato se v mrzlih dneh še omili pekoč okus.
Pred stoletji je bila manjša, trša in manj topna, danes pa ima zelo močno aromo in je zelo topna ter sladka, zato je še posebno primerna za kuhanje. Kot je povedal Kerin, so na enem izmed festivalov praženega krompirja opravili eksperiment in primerjali kupljeno različico ter raško. Ugotovili so, da se slednje za isti okus porabi tudi do 20 odstotkov manj. In vse to so odlike, zaradi katerih si pridelovalci te sorte želijo, da je prepoznana. »Zagotovo nam dejstvo, da jo je prideloval in razvijal tudi Melanijin dedek, koristi pri promociji, želimo pa si, da jo ljudje spoznajo zaradi kakovosti, ne le zaradi ameriške prve dame,« pojasni Kerin.
Uporaba
Ker ni pekoča, so jo kmetje zelo radi prigriznili za malico na polju ob košnji ali v vinogradih. Narezali so jo, posolili in jo hrustali kar tako, če pa so si jo pripravili v solati s kisom in oljem, po možnosti še z jajcem in dobrim domačim kruhom, je bilo veselje še večje. Tudi ocvirke na žgancih so radi nadomestili kar s praženo čebulo, pove Kerin. Danes pa se radi pobahajo z znamenito čebulno juho, ki jo na Raki postrežejo v gostilnah Silvester in Tratnik, v zadnji zraven pogostijo še s čebulno pogačo z ocvirki. Nepogrešljiva je ob cvičku, poudarja Kerin, še posebno v družbi domačega kruha in slanine. Domačini znajo njeno tekočino uporabiti tudi v zdravilne namene, za lajšanje dihalnih obolenj in prehladov, ob veliki noči pa je njeno listje nenadomestljivo pri tradicionalnem barvanju pirhov.
V našem arhivu pa smo izbrskali še recept za file postrvi v marinadi iz raške č'bule na mladi solati, ki jo je pripravila Silva Vidovič v raški Gostilni Tratnik.

ni podpisa
Sestavine
(za 4 osebe)
- 0,5 kg očiščenih rib, moka, olje, sol
Za marinado
- 0,5 dl domačega vinskega ali sadnega kisa
- 0,5 dl vina, 1 dl vode, 2 limoni
- 3–4 stroki česna, 20 dag čebule
- par lovorjevih listov, rožmarin
Priprava
1. Ribe očistimo, solimo, rahlo pomokamo in spečemo. Pustimo, da se ohladijo.
2. Na preostanku maščobe od peke posteklenimo čebulo, dodamo na kocke narezano olupljeno limono, kis, vino in vodo.
3. Začinimo z vejico rožmarina, soljo, poprom, stroki strtega česna in lovorjevimi listi. Vre naj 5 minut.
4. Ohlajeno marinado prelijemo čez ribe, ki smo jih zložili v skledo.
Fotografije: Janoš Zore
Preverite še: Pet trikov s čebulo, ki vas bodo nasmejali
Datum Objave: 27.7.2017 ob 10:07