Odprta Kuhinja

Sivka: Kako jo uporabiti v kulinariki?

Odpri galerijo
A+   A-
Sivka slovi po svojem pomirjujočem vonju, še kako uporabna pa je tudi v kulinariki.Ko pomislimo na eterično olje, nam gotov prva na pamet pade sivka. Kako tudi ne, dišeča rastlina, ki je te dni polja obarvala v čudovito vijolično, je postala že sinonim za pomirjujoč vonj, ki poleg tega odganja tudi komarje in druge žuželke.

A sivka ni cenjena le v kozmetiki in vrtnarstvu. Z njo lahko tudi kuhamo. Njena opojna aroma bo odlično popestrila limonade, marmelade in sladolede, pa tudi druge jedi. A preden se lotimo kuhanja z vijoličnimi cvetovi, moramo vedeti nekaj spodnjih pravil.
Priporočamo: Breskova marmelada s sivko

Ni vsaka sivka za v lonec


Poznamo več sort sivke in vse niso primerne za prehrano. Preden sivko kupite oziroma posadite, se raje prepričajte, da gre za kulinarično sorto. Jedilna je le posebna vrsta te rastline z latinskim imenom Lavandula angustifolia. Med znanimi so little lady, munstead in druge. Med seboj se razlikujejo predvsem po sladkobi. Angleške sorte so navadno najbolj sladke in najbolj primerne za kulinarično ustvarjanje.

Brez predpriprave ne bo šlo


Sivka ni začimba, ki bi jo lahko preprosto le vrgli v lonec in pustili takšno, kot je. Njena trda struktura bo namreč ovirala jed, med napačno pripravo pa lahko tudi pogreni. Iz sivke moramo tako narediti pripravek, ki ga nato uporabimo v jedeh. Na primer sirup. Lahko pa sivki dodamo tudi malo sladkorja ter jo stremo v možnarju.

Ne pretiravajte


Sivka čudovito diši in odlično jo je imeti posajeno okoli hiše v velikih grmih. A v jedeh se v velikih količinah ne bo obnesla najbolje. Ker ima namreč zelo močan vonj, bo v prevelikih količinah preveč intenzivna in jed tako ne bo okusna. Dodajajte jo zmerno, kombinirajte pa jo še z drugimi močnimi okusi, kot je na primer limona.

Kje jo uporabiti


Omenili smo že, kako lepo se poda k limoni, v limonadi je sivka torej nepogrešljiva sestavina. Z njo lahko tudi popestrimo okus medu ali masla. Dodamo mu sivkine cvetove in arome se bode hitro povezale.

Sivka se odlično poda tudi k alkoholu. Umešajte njene cvetove k ginu ali drugim koktajlom. Pa tudi v sladicah bo čudovita! Od pečenih krofov do cheesecakov in makronov. Lahko jo uporabite v biskvitu, glazurah ali celo španskih vetrcih. Zelo priporočamo tole slastno panakoto s sivko.

Navsezadnje pa je sivka čudovita tudi v kombinaciji z mesom. Uporabite jo namesto rožmarina, na primer. Poda se k jagnjetini pa tudi govedini in piščancu. Pomembno je le, da ne pretiravate s količino.
Preverite še: Skutni cmoki s sivko in limono

Slastna je: Panakota s sivko, belo čokolado in prelivom iz ribeza

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.7.2019 ob 09:07

Več iz te teme:

sivkalimonadasivka v kulinariki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.