Odprta Kuhinja

Sladoledi, ki so novosti in uspešnice tega poletja

Paradižnikov sladoled lahko kupimo zgolj na Luštni domačiji v Renkovcih.
Odpri galerijo
A+   A-
Ker kar naprej poslušamo besedno zvezo vročinski val, smo se podali po osvežitev. Poneslo nas je v svet sladoledov. Odločili smo se, da nanizamo nekaj slovenskih novosti, zraven pa smo pripeli še par priročnih naredi si sam nasvetov za poletno osvežitev. Zajahajmo torej sladoledni val!


Same zanimivosti smo našli: ste denimo že pokusili paradižnikov sladoled? Izmislili so si ga v Prek­murju. Iz Ajdovščine smo prinesli nekaj aktualnih novic s svetovnega sladolednega trga. V Kranju poiskali mladenko, ki ustvarja čudovite sladoledne torte, zraven pa dodali še dva preprosta in fina kuharska nasveta, ki ju ves čas uporabljamo v našem uredništvu. Če boste naša recepta vzeli za izhodišče in se prepustili kuharskemu ustvarjanju z iskanjem svojih okusov in različic, boste do konca poletja že pravi sladoledni mojster.


Priporočamo: Pravilno shranjevanje sladoleda: domačega in tistega iz trgovine

1. Paradižnikov sladoled iz Lušta


Česa takega pa še nismo ne videli ne okusili – sladki sladoled iz slivovega paradižnika. Ta sladoled, pravzaprav sorbet, so pred nekaj dnevi predstavili v podjetju Lušt, za zdaj ga zgolj tam, v Renkovcih na Luštni domačiji, tudi prodajajo. Bliskovito hitro je postal prava zvezda družbenih omrežij in glas o njem je pripotoval tudi v našo malo redakcijo, zato smo brž po­klicali v Prekmurje.


Takole so nam v podjetju pojasnili zgodbo, ki je pripeljala do novega sladoleda: »Skupaj s Posestvom Passero, kjer že pripravljajo naše sušene paradižnike, oblite s čokolado, smo razmišljali o poletni osvežitvi s paradižnikom Lušt in porodila se je ideja o sladoledu.« Pripravili so sladkast in aromatičen sorbet in ga zapakirali v lončke. Kakšnega okusa je? »Čisto preprosto – paradižnikov sladoled ima okus po paradižniku.«


Še en kulinarični namig so v Renkovcih dodali, ko smo jih vprašali, s katerimi jedmi bi ga lahko v poletni vročini postregli: »Prileže se kot sladica. Kombinirali bi ga lahko s slaščicami, v katerih je meta.«


Paradižnikov sladoled lahko kupimo zgolj na Luštni domačiji v Renkovcih.
Paradižnikov sladoled lahko kupimo zgolj na Luštni domačiji v Renkovcih.

2. Torta Mame Paule (in mlade Hane Kotar)


Če se nikakor ne morete odločiti, ali bi sladoled ali torto, je tu ideja mlade Hane Kotar. V Britofu pri Kranju komaj 21-let­na slaščičarka izdeluje tudi sladolede, ena od posebnosti njene delavnice pa so sladoledne torte. »Zanje je zelo veliko zanimanja. Ko sem bila še otrok, so bile te torte izredno priljubljene, nato pa so kar malo utonile v pozabo. Skorajda nikjer več jih nismo mogli kupiti, pa sem se odločila, da jih pripravim v slaščičarni. Moram reči, da so poleti res priljubljene – morda tudi zaradi nostalgije in spomina na sladice iz otroštva,« razmišlja mlada Kranjčanka.


Ko naročimo sladoledno torto Mame Paule, se lahko odločimo za dva okusa, pojasni sogovornica, ki pripravlja mlečne in sadne sladolede: »Za torto si lahko izberete dva od desetih okusov, kolikor jih trenutno pripravljam. Potem je na izbiro še podlaga, v kateri so lahko čokoladni, vaniljevi ali navadni piškoti, in preliv – tudi teh imam več vrst,« opiše Hana Kotar nastajanje sladoledne torte, ki jo vedno prilagodi okusu tistega, komur
je namenjena.


V nekaj letih je prodorna mladenka, ki se je šolala na Biotehniškem centru Naklo, znanje pa je pridobivala tudi v tujini, postala zelo znana slaščičarka slovenskega novega vala. Njene slaščice, sladolede in čokolade lahko kupimo v kamniški Qlandii, kjer že nekaj let deluje kavarnica Mama Paula, in na 36 različnih lokacijah po Sloveniji.


Samo še to: Hana Kotar ima tudi svoje vozilce, v katerem ponuja raznolike sladoledne okuse, čokolado, kavo in še kaj bi se našlo. Kje točno je ravnokar parkiran njen mali tovornjak, je zapisano na instagramu slaščičarne Mama Paula.


Sladoledna torta, ki jo v kranjski slaščičarni Mama Paula pripravi mlada Hana Kotar, je prava uspešnica.
Sladoledna torta, ki jo v kranjski slaščičarni Mama Paula pripravi mlada Hana Kotar, je prava uspešnica.

3. Naj okus poletja 2023


In kateri okusi so letos najbolj priljubljeni? Poklicali smo v Ajdovščino, kjer v podjetju Incom Leone vsak dan nastane več kot 2,5 milijona kosov sladoleda, ki nato potuje do sladkosnedov v 40 državah. Zanimivo: njihova letošnja uspešnica je proteinski sladoledni bar oziroma ploščica, ki kombinira okusa bele čokolade in arašidov in so jo razvili v sodelovanju s podjetnico Petro Parovel.


Kot dodajajo, gre sladoledni trg v dve smeri: ena je tehnična (in se osredotoča na nove oblike in formate), pri drugi je poudarek na surovinah. Glede novih formatov le to – zdaj so v ospredju sladoledi mochi, ki izhajajo iz Japonske: »Gre za sladoled v aromatiziranem riževem testu, ki zadostuje za ugriz ali dva. Njegova priljubljenost je verjetno presenetila marsikoga v industriji, saj so ga v ponudbo uvrstili skoraj vsi trgovci po Evropi in Ameriki.«


Sladoledni okusi iz ajdovskega podjetja Incom Leone
Sladoledni okusi iz ajdovskega podjetja Incom Leone

Če pogledamo še surovine, ki so zdaj priljubljene, se še vedno največ govori o veganskih izdelkih. Hkrati je opazen trend proteinskih sladoledov, medtem ko se čez lužo že ozirajo proti keto sladoledom (to so takšni, ki so primerni za način prehranjevanja z malo ogljikovih hidratov in več maščob). »Potem je tu seveda ogromno mikrotrendov in nišnih sladoledov, ki pa so na voljo v bolj specializiranih trgovinah (sladoledi za energijo, sladoledi z vitamini, sladoledi za možgane in boljše spanje),« še nekaj zanimivosti nanizajo v podjetju Incom Leone.


In kateri bi bil po njihovem sladoled tega poletja? »Izbrali bi sadni sorbet z okusom sočne vipavske breskve (malo pa smo lokalpatrioti), ki je hkrati sladek in osvežilen. V skladu z našim sloganom Pričakuj nepričakovano bi ga začinili z dišečo baziliko, kar bi poletju dodalo ščepec razburljivega, nepričakovanega in drznega,« so zapisali v Ajdovščini in dodali, da bi med izdelki, ki jih že ponujajo, na piedestal vsekakor postavili že omenjeno proteinsko ploščico z okusom arašidov. Med novostmi iz njihove vitrine so letos še sladoledna vrtnica, ki je dostopna tudi pri nas, ter sladoledni špageti v kornetu.


Ker smo ravno v Ajdovščini: letos so predstavili Evropsko sladoledno cesto, ki vodi tudi skozi Slovenijo, in sicer ravno skozi Vipavsko dolino. Eden od partnerjev sladke ceste, ki povezuje ducat evropskih držav, je namreč v okviru projekta GELATOn the road tudi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina.


Ko kornet postane vrtnica.
Ko kornet postane vrtnica.

4. Naredi si sam: iz treh sestavin v nekaj minutah


To poletje nas je povsem zasvojil domači sladoled, različica hladne bananove sladice, ki ji v tujini rečejo nicecream. Osnova je zamrznjena banana, ki jo zmeljemo z zmogljivejšim mešalnikom, no, mi smo recepturo še malo poenostavili. Kajti: kdo bo čakal nekaj ur na to, da banana zmrzne, če imamo na voljo bližnjico do preprostega sladoleda?


Takole gre: v vsaki trgovini imajo v zamrzovalniku zamrznjeno sadje. Približno dva decilitra ga potrebujemo za dve osebi. Zraven dodamo banano, ki jo razrežemo na tri ali štiri dele, da mešalnik lažje opravi svoje delo, ter približno pol decilitra sladke smetane. Če smetane nimamo na zalogi, se dobro obnese tudi žlica navadnega jogurta, če se mlečnim izdelkom izogibate, pa poskusite s kakšnim od rastlinskih nadomestkov. Banana je v tej sladici nujna, saj poskrbi za kremasto strukturo, hkrati pa doda sladkobo. Torej: zamrznjene koščke sadja, banano ter smetano temeljito zmešamo in sladica je že tu.


Od zamrznjenega sadja se odlično obnesejo borovnice in mešano jagodičevje, tudi maline. Pri zamrznjenih jagodah, sploh če so večje, pa bomo potrebovali zmogljivejši blender. Še to smo ugotovili: z banano se v tem najhitrejšem sladoledu izvrstno ujamejo tudi tropski okusi, denimo zamrznjeni koščki ananasa in manga. Poskusite recimo, kot je zapisano v priloženem receptu, ananas kombinirati z meto – verjamemo, da boste navdušeni!


Hitri sladoled: ananas z meto
Hitri sladoled: ananas z meto

Zamrznjeni ananas z meto


Kot nalašč za tiste, ki imajo navado počakati nekaj minut, da se sladoled malce raztopi! Za dva.  • 3 dl zamrznjenih koščkov ananasa

  • banana

  • 5 lističev mete

  • 0,5 dl sladke smetane


1. Bolj preprosto ne gre: v blender damo vse sestavine in zmešamo do gladkega.


2. Postrežemo takoj. Lahko okrasimo s svežim sadjem, denimo s pravkar obranimi malinami.


Samo še to: sladoled bo deloval malce raztopljeno, kar naj vas ne zmoti. Kombinacija ohlajenega ananasa in mete je poleti vselej zmagovalna!


5. Še ena ideja: s kondenziranim mlekom


Odkar smo v uredništvu poskusili pripraviti sladolede s kondenziranim mlekom, je ta sestavina poleti v naših kuhinjah vselej pri roki. Na našem portalu Odprta kuhinja lahko najdete kar nekaj sladolednih receptov, ki kot osnovo uporabljajo kondenzirano mleko. Pravcati hit so denimo sladoledne lučke bounty, ki jih je s kondenziranim mlekom in dodatkom kokosa pripravila naša spletna urednica Mateja Delakorda. Mimogrede: te lučke so objavljene tudi v njeni prvi kuharski knjigi Nedeljske sladice, ki je izšla v začetku poletja.


Občudovanje pa je vzbudila tudi Matejina ideja, ki je s kondenziranim mlekom pripravila sivkin sladoled.


ni podpisa
ni podpisa


 


Fotografije: Serkan Toröz/Getty Images (naslovna), arhiv proizvajalcev, Sonja Ravbar in Špela Ankele


Priporočamo še: Stara jed s stročjim fižolom in krompirjem, ki ne sme potoniti v pozabo

 

 
Datum Objave: 20.7.2023 ob 06:07

Več iz te teme:

sladoledkondenzirano mlekoLeoneparadižnikov sladoledtorta Mame Paule

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.