Odprta Kuhinja

Syu Poropat: Obetavna slaščičarka mlajše garde

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Oh, to poletje, ko najbolj prija svežina! Iz jagodičevja in jogurta jo je za Odprto kuhinjo pričarala mlada primorska slaščičarka, ki obožuje roza barvo. Zapomnite si njeno ime: Syu Poropat.Obetavna slaščičarka mlajše garde Syu Poropat je nase znova opozorila letos spomladi, ko je v Kranjski Gori zmagala na 4. mednarod­nem kulinaričnem festivalu. Konkurenca ni bila od muh, saj se je na tekmovanje prijavilo rekordnih 112 tekmovalcev iz 12 držav. »Lani sem na tem tekmovanju osvojila zlato in srebro, letos pa se mi je z dvema zlatima odličjema uspelo prebiti v finale in nato zmagati,« čisto nič prevzetno pripoveduje simpatična Primorka.

Zmagala že v Londonu


Ta kranjskogorska zmaga pa ni bila njena prva, kajti že pred tremi leti je naša današnja sogovornica zablestela v Londonu, kjer je bilo tekmovanje združenja evropskih gostinskih šol. Takrat je, v družbi naključno izbrane partnerice, zmagala v kategoriji slaščičarstva. Tudi na Otoku je – podobo kot to poletje, ko smo jo za OK pobarali po osvežilnih poletnih receptih – pomislila na jagodičevje in jogurt. A preden se pomaknemo do današnjih dveh receptov, še nekaj besed o obetavni mladenki.

Ker vas verjetno zanima – Syu je japonsko zveneče ime dobila po orkanu: »V mojem kraju se je, medtem ko je divjal orkan Syu, rodila deklica s tem imenom. Moji mami je bilo njeno ime všeč in poimenovala me je po njej.« Če boste ime in priimek 25-letne slaščičarke vnesli v vsevedni google, pa se vam bo poleg kuharskih člankov, ki se vrstijo v zadnjem času, odprl še kak novinarski prispevek, povezan z dirkaškim športom. V preteklosti je Syu Poropat vozila motor, adrenalinski motoristični šport pa jo spremlja še danes, le da jo namesto na drvečem motorju verjetno najdete na tribuni, kjer glasno navija za brata Jana in očeta Valterja.

ni podpisa
ni podpisa


Pink Chef


V zadnjih letih je z drvečih motorjev presedlala v slaščičarstvo. Potem ko je diplomirala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, je zaposlitev poiskala doma, na Obali. V Portorožu zdaj vodi slaščičarsko delavnico v hotelu Kempinski Palace, kjer njeni sodelavci kar ne morejo skriti, da so izredno ponosni na mlado silo. Ljubkovalno ji rečejo Pink Chef – tudi zato, ker ima na sebi vedno nekaj rožnatega. Ta barva je tudi nam padla v oko, ko smo jo nedavno obiskali na delovnem mestu: Syu Porpat je na pogovor prišla s širokim nasmeškom in v črni kuharski (no, morda bi bilo bolje zapisati – slaščičarski) uniformi, dopolnjeni z rožnatimi obrobami. V uniformi torej, po kateri je v zadnjih letih že kar prepoznavna.

Z rožnato barvo pa ni obrobljena le uniforma, ampak je vanjo odetih tudi precej slaščic, ki pridejo iz sladke delavnice. Ta barva je prevladovala tudi pri zmagovalni torti iz Kranjske Gore. »Torta je bila moderno zasnovana, vanjo sem vključila bezeg, ki je na Primorskem takrat že cvetel, baziliko in jagode. Tako sem mousse pripravila iz bezga in bele čokolade, ganaš je bil dopolnjen z baziliko, uporabila sem čokolado z jagod­nim pirejem, za glazuro pa sem izbrala belo in jagodno čokolado. Vse je bilo bolj pinki, saj je ta barva že moj zaščitni znak,« slaščico, ki je letos na Gorenjskem prepričala mednarodno žirijo, opiše Syu Poropat.

Slaščice brez pečice


Prav nič ni oklevala, ko smo jo poprosili, da za Odprto kuhinjo malo sestopi s slaščičarskega prestola, kjer kraljujejo prefinjeni ganaši in svilnate kreme. Namignili smo ji, naj razmišlja veliko bolj preprosto, torej tako, da bosta dva recepta poleti uporabna v čisto vsaki domači kuhinji. Mlada slaščičarka je obe sladici, pripravljeni posebej za današnjo OK, zasnovala na sveži poletni sestavini, ki jo zlahka dobimo na vsakem koraku – jagodičevju. Zraven je dodala še sestavino, ki jo najdemo v vsaki trgovini – jogurt.

ni podpisa
ni podpisa


»Ker je poleti že tako ali tako vroče, sem se odločila, da za preprosti sladici ne uporabim pečice, ki bi kuhinjo še bolj ogrela. Tako je ogrodje pite narejeno iz zmletih piškotov, nadev je jogurtov mous­se, posut s svežim jagodičevjem. Druga sladica, jogurtova strjenka, je tribarvna, čeprav se na fotografiji vidita le dve barvi,« vam dve fini poletni slaščici predstavi slaščičarka v rožnatem. In samo enkrat lahko ugibate, kakšna barva prevladuje v jogurtovi strjenki …
Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice

Preberite tudi: Kako skrbeti za kuhalnice

Fotografija: Špela Ankele

 
Datum Objave: 16.7.2019 ob 08:07

Več iz te teme:

chefSyu Poropatslaščice brez pečicePink chef

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.