Odprta Kuhinja

Tako boste rešili nekatere preveč slane ali pekoče jedi

Odpri galerijo
A+   A-
So se vam v kosilo vsule začimbe? Ni še vse izgubljeno!Kuhate za več ljudi, skoraj ste že gotovi, le še kanček čilija in ... Ups! Pokrovček se je odprl in v omako ste vsuli preveč začimb. Situacija vam je verjetno znana, saj se je gotovo vsem že zgodilo, da smo pretiravali z začimbami ali soljo. Takrat bi se najraje zjokali, a na žalost ni časa za paniko. Treba bo ukrepati! Kako?

Kuhanje se vrti okoli ujemanja sladkih, slanih, kislih in grenkih okusov. Kar moramo storiti, je, da jed uravnotežimo! Poskusite torej dodati malce oljčnega olja, morda kanček limone. Če pa imate srečo in kuhate precej tekočo jed, kot je na primer juha, jo boste najlažje rešili tako, da ji dodate velike količine vode. Razredčena bo imela bolj mil okus, žal pa ne več tiste teksture in gostote, ki bi si ju želeli.

Če ste preveč začinili ...


Če je jed preveč pekoča, jo boste najlažje nevtralizirali z mlečnimi izdelki. Pekoč okus boste uravnotežili tako, da jedem dodate mleko, smetano, kislo smetano ali jogurt. Slednji je najboljša izbira. Tudi oreščki vam lahko priskočijo na pomoč. Vsebujejo namreč veliko maščobe, zato boste, če jedi dodate na primer arašidovo maslo ali celo avokado (ki tudi vsebuje veliko maščobe), pekoč okus omilili.

Pri pekočem okusu bo pomagalo tudi sladko. Poizkusite z dodajanjem medu, melase, javorjevega sirupa ali suhega sadja. Sladko in pekoče je precej bolj užitno kot le nesramno pekoče. Le pazite, da se naštete SOS sestavine ujemajo s tistimi, ki ste jih že vrgli v lonec.

Če ste preveč solili ...


Poznate nasvet, da v preveč slano jed dodate surov kos krompirja? Naj vas razočaramo, gre za mit. Slane jedi namreč težje nevtraliziramo kot pekoče, a obstaja nekaj rešitev.

Če ste skuhali preslano juho ali omako, jo lahko precej elegantno rešite z dodajanjem vode, ki ji nato dodate svežo zelenjavo, riž ali podobne sestavine. Če ste preveč solili solato, jo boste lahko izboljšali z dodajanjem oljčnega olja, javorjevega sirupa ali medu. Sladko bo namreč malce omililo hudo slan okus.
Poizkusite še: Tedenski jedilnik: Najbolj priljubljene italijanske jedi

Na Poletu pišejo: Dušan Mravlje: Ljubljanski maraton je skupinski seks

Na portalu Mična vam v branje priporočamo:  Kar bi nas Greta Thunberg rada naučila, mi že znamo (piše: Goga)

Portal Onaplus: Harry Styles zaradi zalezovalca zaklepal vrata svoje spalnice

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 26.10.2019 ob 07:10

Več iz te teme:

solpoperzačimbe

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.