Odprta Kuhinja

Tako očistite gobico, da ne bo postala gnezdo bakterij

Fotografija: Sasiistock/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Gobica za pomivanje posode je večino časa vlažna, zato je odličen kraj za razvoj bakterij.


Tudi če večino posode v vašem domu pomije pomivalni stroj, imate v bližini pomivalnega korita gotovo tudi gobico za pomivanje posode. Poleg drgnjenja krožnikov in loncev z njo brišemo pult, čistimo korito in podobno. Skratka, ves čas je v stiku z umazanijo in vlago, rezultat te kombinacije pa je seveda odlično okolje za razvoj bakterij.

Gobico za pomivanje posode je zato treba redno menjavati, da ne bomo preveč razsipni in neekološki, pa jo bomo, preden jo prehitro zavržemo, očistili. A detergent za pomivanje posode ne bo dovolj. Ta namreč ne odstrani vseh potencialnih mikrogroženj, ki se skrivajo v penastem materialu.

Čiščenje gobice za pomivanje posode je možno na več načinov. Pomembno je, da se ji temeljito posvetimo vsaj enkrat tedensko. Prav tako je nujno, da jo med posameznimi uporabami hranimo na suhem, da se posuši. Za njeno čiščenje pa se lahko poslužimo močnih čistilnih sredstev, pomivalnega stroja, mikrovalovke ali celo kisa. V laboratoriju v Westmontu so preverili, kaj od naštetega najbolj učinkovito odstranjuje bakterije.

Belilo


Najbolje se je odrezalo belilo, ki naj bi ga dodali v posodo z vodo in v raztopini gobico namočili. Bakterije so iz nje sicer izginile, a ker z njo čistimo posodo, v kateri kuhamo in iz katere jemo, bi se belilu raje izognili. Lahko je namreč izjemno dražeče in celo strupeno.

Pomivalni stroj


Tudi pomivalni stroj se je pri izločevanju bakterij odlično odrezal, a testi so pokazali, da nekateri sevi salmonele tudi po pomivanju lahko preživijo. Zato je priporočeno, da po končanem ciklu na stroju izberete še funkcijo sušenja pri visokih temperaturah, če jo vaša naprava omogoča.

Mikrovalovna pečica


Kako pa je z mikrovalovno pečico? Tudi ta je namreč nadvse učinkovita, njeni valovi pa žal ne uspejo v celoti izničiti bakterije E.coli, ki se v povezavi z živili pogosto pojavlja. Da bo čiščenje res učinkovito, gobico potopite v posodico z vodo in šele nato vklopite mikrovalovko na najvišjo moč za vsaj eno minuto.

Kis


Ostane nam še kis, ki je prav tako dobro čistilno sredstvo za čiščenje gobice. Sicer so testi v laboratoriju pokazali, da petminutno namakanje v posodici s kisom odstrani nekaj manj, 99,6 odstotka bakterij.
Preberite še: Tako se bo pečica pred prazniki očistila skoraj sama

Fotografija: Sasiistock/Getty Images
Datum Objave: 14.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

gobicapomivanje posode

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja