Odprta Kuhinja

Tako pogosto bi se spodobilo, da očistite pečico

Fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ste se kdaj vprašali, kako pogosto čiščenje potrebuje vaša pečica?


Pečica je neprestano v uporabi, saj lahko v njej pripravimo nešteto okusnih jedi. Od praznične potice in slavnostne pečenke, pa vse do preprostega kosila, ko želimo uporabiti čim manj posode, da si prihranimo pomivanje. In ko smo ravno pri pomivanju: veste, kako pogosto bi bilo treba očistiti pečico?

Vse je seveda odvisno od tega, koliko uporabljate. Po vsaki uporabi čiščenje namreč ni potrebno, čeprav bi ga lahko označili tudi kot naložbo. Dlje časa in večkrat, kot se bo umazanija segrevala v pečici, težje jo bo odstraniti. Zato je najbolje, da jo čistite kar sproti, a ker verjamemo, da mnogi za to nimajo ne časa ne energije, danes pišemo o tem, kako pogosto bi se vsaj spodobilo očistiti njeno notranjost.

Umazana pečica se bo prej pokvarila


Pri rednem vzdrževanju čistoče v pečici pa ne gre le za higieno. Ne samo, da bo hrana, pečena v umazani, lahko imela neprijeten priokus po drugih jedeh. Peka v nečisti pečici lahko na dolgi rok škoduje celo sami napravi. Kako? Ko po njeni notranjosti škropijo kapljice hrane, se primejo na njene stene. Visoke temperature umazanijo zapečejo na podlago, težava pa je v tem, da so pod stenami pečice grelni paneli, ki prostora ne bodo mogli ogrevati enakomerno, saj bo umazanija motila uravnavanje temperature.

Pečica se bo tako precej mučila, da doseže želeno temperaturo, posledično pa porabila tudi več električne energije. Da sploh ne omenjamo katastrofe, ko se bo zaradi preobremenjenosti čez nekaj časa pokvarila. Skratka, čiščenje je neizogibno in lotite se ga lahko na več različnih načinov. Kot pišejo na portalu Marthe Stewart, ki jo že pregovorno označujemo za izkušeno gospodinjo, bi bilo v izogib nevšečnostim pečico potrebno očistiti vsaj vsake tri mesece.

Če kosilo v njej pripravljate vsak dan, seveda priporočamo, da po čistilih poprimete bolj pogosto. Če le redko kaj spečete, pa dobo med posameznimi čistilnimi akcijami lahko nekoliko podaljšate. V primeru, da imate možnost, da se pečica očisti sama, jo uporabite pogosto, saj bo na ta način ta funkcija bolj učinkovita. Pri sprotnem čiščenju pa si lahko pomagate tudi s paro. Ta bo zmehčala umazanijo in lažje jo boste odstranili.

Seveda smo našem uredništvu imeli s čiščenjem pečice že kar nekaj opravka in preizkusili smo najrazličnejše načine. A najbolj od vseh tehnik nas je navdušil preprost trik s tableto za strojno pomivanje posode. Več o tem, preberite tukaj.
Preberite še: Česen: poteza, s katero v hipu ločimo stroke od peclja (VIDEO)

Fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images
Datum Objave: 3.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

pečicačiščenje pečice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja