Odprta Kuhinja

To morate nujno vedeti, preden se letos lotite prve peke božičnih piškotov

AlexRaths/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pred nami je prva adventna nedelja in končno lahko začnemo s peko božičnih piškotov.


Nestrpno že odštevamo dneve do začetka najbolj prazničnega meseca v letu. December je namreč že skoraj tu, prav tako trije dobri možje, za katere pravijo, da jih je pametno podkupiti z mlekom in piškoti, da pod božičnim drevescem pustijo kaj lepega. Prvi se bo zelo kmalu oglasil Miklavž in s peko zato ne gre odlašati predolgo. Najbolje, da v pričakovanju božiča dišeče adventno vzdušje pričaramo že ta vikend!

Še preden pa se lotimo iskanja receptov za vse pisane, hrustljave, dišeče in krhke piškote, se poučimo o tem, kako jih je najbolj pametno hraniti, da bomo v njih lahko uživali kar najdlje. Navadno piškote namreč pečemo na zalogo in dobro je, da poznamo zakonitosti shranjevanja, da se ne bi posušili ali kako drugače pokvarili.

Najprej je dobro vedeti, česa si pri piškotih ne želimo. Gotovo nam ni všeč, da tisti, ki bi morali biti mehki, postanejo trdi in suhi. Pri tistih, ki naj bi v ustih hrustali, pa se želimo izogniti obratni situaciji: da bi postali mehki ali gumijasti. Prav tako ne želimo, da bi se različni piškoti med seboj pomešali in tako posamezni okusi ne bi prišli do izraza. Skratka, kako jih optimalno shraniti?

Ločiti je treba krhke od hrustljavih


Običajno doma pečeni piškoti v zaprti posodi brez težav držijo tri dni pri sobni temperaturi. Lahko pa jim podaljšamo rok trajanja, če se držimo naslednjih navodil. Prvo pravilo je, da mehkih in trdih  nikoli ne mešamo med sabo. Mehke v pokriti posodi shranimo skupaj z rezino belega kruha ali toasta. Vlaga slednjega bo namreč ohranila mehkobo teh keksov.

Če pa so piškoti trdi oziroma hrustljavi, želimo vlagi preprečiti, da bi prišla do njih. Zato jih moramo nujno hraniti v neprodušno zaprti posodi, kamor zrak nima dostopa. Na ta način bodo držali celo dlje od enega tedna.

Če pa želimo, da bi se piškoti ohranili do božiča, je najboljši nasvet, da jih kar zamrznemo. Previdno jih shranimo v vrečke za zamrzovanje, iz njih iztisnemo zrak ter jih neprodušno zatesnimo. V zamrzovalniku bodo držali do treh mesecev, ko jih želimo zaužiti pa jih preprosto odtajamo na kuhinjskem pultu.
Piškoti, ki v tesno zaprti posodi zdržijo tudi tri mesece: vanilice

Jutri pa za vas pripravljamo izjemno simpatičen trik, ki ga bomo pri peki piškotov uporabili že ta vikend. Nikar ga ne spreglejte!
Preberite še: Jajca, ki bodo postala vaš novi najljubši zajtrk

Fotografija: AlexRaths/Getty Images
Datum Objave: 24.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

piškotipekaadventshranjevanje piškotov

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.