Odprta Kuhinja

Toliko česna v prahu potrebujemo, da nadomestimo en strok

Odpri galerijo
A+   A-
Česen lahko popestri marsikatero jed, od preprostih solat do juh in mesa. Kako ga pravilno dozirati?Imate radi česen? Potem najverjetneje največkrat uporabite svežega in njegove stroke odmerjate v čim večjih številkah. Čeprav poznamo mnoge trike, kako ga najhitreje, najbolj elegantno in v čim manj potezah olupiti, pa se mnogi temu opravilu vseeno raje izognejo. (Tisti lahko poskusite česen olupiti na ta način. Morda pa vam bo ljubši trik Marthe Stewart. Ali pa tretji preprosti način.)

Hranjenje česna


No, tisti, ki ne prenesejo lupljenja in sekljanja, se raje zatečejo k česnu v prahu. Mnogi bi se strinjali, da slednji jedem ne doprinese takšne arome kot sveži stroki, je pa res, da ima tudi česen v prahu svoje prednosti. Najbolj očitna je verjetno njegova enostavnost uporabe, saj ga le stresemo iz stekleničke z začimbo. Prav tako ga ni treba lupiti, sekljati in v naši kuhinji zdrži veliko dlje kot pa sveži stroki. In ko smo že pri hrambi česna: veste, kje ga morate hraniti? Nikar v hladilniku. Poleg svetlobe je namreč vlaga njegova največja sovražnica, ki bo povzročila, da se na njem začne nabirati plesen. Svetloba pa bo povzročila, da iz strokov počasi pričnejo poganjati zeleni poganjki. Česen je tako najbolje pospraviti kot čebulo: v temnem, suhem prostoru.
Preberite tudi: Zakaj moramo česnu pred uporabo odstraniti kalček

Koliko žlic za en strok?


A vrnimo se k česnu v prahu. Najverjetneje vas zanima, koliko ga potrebujemo, da nadomestimo en strok? Enačimo ga lahko s približno eno čajno žličko česna v prahu. Ena velika žlica česna v prahu pa nadomesti približno tri stroke.

Kadar se vam torej ne ljubi lupiti in sekljati te sestavine, lahko posežete po prahu, ki je odličen tudi za začimbo solat, saj tako med uživanjem obroka ne boste naleteli na koščke česna, kljub temu pa bo imela solata okus po njem. Če pa si vseeno želite svežega v solati, ne marate pa njegovih koščkov, lahko uporabite spodnji trik.

Trik za solato


Preden v skledo natrgate solatne liste ali primešate drugo zelenjavo, jo premažite, bolje rečeno natrite s svežim strokom. Ta bo na stenah posode pustil močno aromo, ki se bo, ko boste dodali kis in olje ter solato, odlično pomešala s preostalimi sestavinami in solata bo imela tako ravno pravi okus.
Preberite še: 15 skrivnosti in nasvetov kuharskih mojstrov: Ana Roš

Fotografija: MSPhotographic/Getty Images
Datum Objave: 17.5.2021 ob 09:05

Več iz te teme:

česenstrokčesen v prahu

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.