Odprta Kuhinja

Trik, kako rešimo sir, ki se je posušil

Fotografija: Koval Nadiya/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Sir, ki ni bil pravilno shranjen in se je zato posušil, lahko rešimo. Pravzaprav ga lahko spremenimo v pravo delikateso.


Sir imamo pogosto na zalogi, saj ga uživamo kot prigrizek, lahko pa postane pomembna sestavina neštetih jedi. Vrst sira je ogromno, kateri se največkrat znajde v našem hladilniku, pa je odvisno od okusa. Od mehkih, svežih in slanih, do starane gavde in parmezana.

Sir seveda hranimo na hladnem, enkrat, ko originalno embalažo odpremo, pa je pomembno, da ga pravilno zapakiramo. Kocko sira lahko zavijemo v papir za peko, v folijo ali pa ga shranimo v plastično oziroma stekleno posodo. Če na slednji korak pozabimo ali pa če smo ga predolgo časa pozabili izven hladilnika, se bo sir posušil, v njem pa uživa le redkokdo.

Prva misel, ko zagledamo ostre robove in nič kaj na pogled prijetno podobo posušenega sira, je, da ga zavržemo. A to bi bila velika škoda. Če navdih poiščemo v španski kulinariki in smo malce iznajdljivi, lahko namreč naredimo pravo delikateso. Queso en aceite namreč pomeni sir v olju in je odlična specialiteta, ki jo Španci radi postrežejo ob kozarcu vina, pršutu in sveže pečenemu kruhu. Včasih pa se bo prilegel celo kot prigrizek med dnevom.
Preberite tudi: Kako pravilno hranimo sire

Sir, kozarec in oljčno olje


Ko okusite sir v olju, si ne bi mislili, da je šlo v preteklosti z njim kaj narobe. Je odlično mehak in aromatičnega okusa. Njegova priprava pa je tako preprosta, da bi težko verjeli, da ste ga pred tem skoraj zavrgli. Posušen sir narežete na kocke in ga potopite v kozarec dobrega oljčnega olja. Po želji dodate še začimbe, kot so origano, rožmarin, timijan in podobno ter pustite, da marinada naredi svojo čarovnijo.

Tako shranjen sir lahko počaka tudi do pol leta in se ne pokvari. Pravzaprav bo celo boljši, če se bo dlje namakal v olju, saj bo njegova tekstura postala kremasta, okus po začimbah pa toliko bolj intenziven.
Preberite še: Paradižnikova omaka: trik z baziliko kraljice testenin

Fotografija: Koval Nadiya/Getty Images
Datum Objave: 21.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

sirqueso en aceitesir v olju

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.