Odprta Kuhinja

Začimbe, ki so najbojše za mleto meso

Odločitev je vprašanje priložnosti in okusa, ta pa je vsaj toliko kot od mesa odvisen od dodanih začimb in dišav. (Foto: Seefoodstudio/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Mleto meso - v različnih oblikah, od pleskavic, čevapčičev, polpetov ali hamburgerjev do kroglic, štruc ali v omaki. Kot sestavina je nenadomestljivo, pa naj so recepti zahodnega ali južnega izvora. Odločitev je vprašanje priložnosti in okusa, ta pa je vsaj toliko kot od mesa odvisen od dodanih začimb in dišav.

Začimbne rastline (ki jih lahko gojimo pri nas) so praviloma najboljše sveže. Spomladi, zlasti maja, ko že krepko poženejo, jih lahko uporabimo veliko, saj imajo nežen okus. Če uporabljamo posušene začimbe v času, ko nam vrt, »balkonske gredice« pa tudi tržnice ponujajo sveže aromatične lističe in bilke, se odrečemo najboljšemu, kar vsebujejo. Izjema so bolj eksotične nageljnove žbice (klinčki), cimet, muškatni orešček in druge tuje začimbe. Te seveda kupimo v »suhi« obliki, prav tako poper, saj se poleti le tu in tam najdejo tudi sveža zrnca, ki pa jih uporabljamo drugače.

Ovčetina

Za mleto ovčetino so skoraj nujni kumina, česen in sveža čebula. Najprej stremo kumino z malo soli, nato dodamo narezano čebulo in česen, vse dobro zmečkamo, in to je vse.

Perutnina in puran

Sveži naj bodo tudi ingver in neškropljene limone iz toplejših krajev. Z nasekljano in nato v terilniku strto limonovo lupinico z malo soli začinimo mleto piščančje ali puranovo meso. Otroci ga obožujejo!

Vsega pa po navadi ne porabimo takoj. Da se npr. ingver ne posuši, limona pa ne zgnije, oba drobno narezana posušimo v pečici (1 uro na 70 °C) in si naredimo svoje zeliščne mešanice, ki jih shranimo (ne več kot pol leta) v tesno zaprtih kozarčkih.

Začimbe zmešamo z malo grobe soli ter jih za uporabo stolčemo v terilniku ali možnarju oziroma jih kar iz mlinčka za sol potresamo na jedi.

Limonsko sol dobimo, če suhe lupinice in grobo sol zmešamo v razmerju 2: 1.

Če nimate svežih zelišč, lahko uporabite suha, a jih najprej strite v dlani, da bodo dala več okusa, šele nato jih zmešajte s soljo. Pri tem je dobro vedeti, da je ena enota suhe začimbe enaka trem enotam sveže. Tudi takšni pripravki so zelo okusni, a tisti s svežimi zelišči so nekoliko bolj aromatični. (Foto: barmalini/Getty Images)
Če nimate svežih zelišč, lahko uporabite suha, a jih najprej strite v dlani, da bodo dala več okusa, šele nato jih zmešajte s soljo. Pri tem je dobro vedeti, da je ena enota suhe začimbe enaka trem enotam sveže. Tudi takšni pripravki so zelo okusni, a tisti s svežimi zelišči so nekoliko bolj aromatični. (Foto: barmalini/Getty Images)

Orientalski pridih

Cimet, ingver, limonova lupina, kumina, koriander, komarček, beli in črni poper, čili in kardamom so v različnih razmerjih (vprašanje okusa) in količinah izvrstna začimba za mleto meso. Zlasti, če nam je pri srcu »orientalski« okus. Zmešamo jih z žličko grobe soli in shranimo v zaprti posodi. Pred uporabo jih stolčemo.

Francoska formula, kako začiniti mleto meso

Posušene začimbe imajo bolj izrazite arome, zato jih porabimo manj in bolj previdno. Sicer pa velja, da so okusi različni, tudi ko gre za hrano ...

Francozi poznajo več začimbnih mešanic za mleto meso. Eden izmed receptov pravi: Na kg mešanega mletega mesa vzamemo sveža zelišča: šopek koriandra, majaron (z okusom po limoni), rožmarin, timijan in nariban muškatni orešček, 15 nageljnovih žbic, beli in zeleni poper ter posušen lovorov list. Vse to stolčemo z žlico soli in zamešamo v meso ...

Priporočamo še: Začimbe, ki jih moramo dodati v jedi s kislim zeljem

Besedilo: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Seefoodstudio/Getty Images

Onaplus.si: Sarma: zdrava specialiteta, ki jo je oboževal tudi Tito (po tem receptu)

Datum Objave: 11.1.2024 ob 05:01

Več iz te teme:

zeliščazačimbemleto meso

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja