5 stvari, ki jih morate nujno vedeti o svojem pomivalnem stroju

Pomivalni stroj bi lahko označili za enega najboljših kuhinjskih prijateljev.

»Kaj bi brez pomivalnega stroja,« se vprašamo vsakič, ko zapremo goro posode in pritisnemo na gumb. Ta kuhinjski pomivalec nam res prihrani kar nekaj časa, nagubano kožo na dlaneh, pa tudi kar nekaj živcev. A v zameno moramo tudi mi kdaj poskrbeti zanj. Spodaj naštevamo dejstva, ki jih o pomivalnem stroju res morate vedeti.

Obstaja pravilen način za zlaganje posode

Vsak ima svojega, a v resnici obstaja le en način, ki je pravi. Prostori v predalih pomivalca so namreč z razlogom razporejeni na določen način in prav je, da jih upoštevamo. S tem poskrbimo predvsem za to, da je posoda optimalno očiščena. Najbolj pomembno je, da s posodo ne zakrivate predelov, od koder prihajata voda in detergent. Vetrnica na stropu pomivalnega stroja se mora vedno vrteti, vilice in ostali pribor pa vedno obrnite navzgor.

Posode vam ni treba pomivati, preden jo položite v pomivalni stroj

Res ne. Zato ga namreč imate in če je z njim vse v redu, bo brez težav s krožnikov odstranil rdeče madeže bolonjske omake. Detergent se bo namreč na umazano posodo bolje oprijel ter tako bolj učinkovito deloval. Je pa res, da vanj ni dobro polagati ostankov hrane, saj se bo tako zamašil odtok.

Kis mu bo pomagal opraviti delo

Če na pomiti posodi ostajajo madeži, ki jih pušča voda, vaš pomivalni stroj potrebuje malce pomoči. Najbolj mu boste pomagali, če med pomivanjem vanj dodate malce kisa. Tega lahko vlijete v prostor za detergent, lahko pa ga vlijete tudi v poljubno posodo ali skodelico z nizkim robom, ki jo postavite na vrhnjo mrežo pomivalnega stroja. Tako boste pomagali, da ne bo vodnega kamna in posoda se bo ponovno svetila.

Pomivalni stroj najbolje pomije, ko je poln

Če pomivalnega stroja ne boste napolnili, preden prižgete program, posoda ne bo tako čista, kot v primeru polnega pomivalnega stroja. Voda v pomivalcu se namreč ne bo optimalno razporedila in tako boste razočarani ugotovili, da so na njej ostali madeži.

Več nasvetov za vaš pomivalni stroj pa preverite tukaj:

Najboljši triki za vaš pomivalni stroj
Tudi pomivalni stroj morate vsake toliko oprati. Kako?
Šest pogostih napak, ki jih počnete, ko zlagate posodo v pomivalni stroj
Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja
Nikoli ne boste ugotovili, katera sestavina najbolj učinkovito odstranjuje vonjave iz pomivalnega stroja
Na Delo in dom preberite: Tina Markun: Metoda pospravljanja po Marie Kondo deluje in vzdrži

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana