Najboljši triki, s katerimi bo spomladansko čiščenje kuhinje mala šala

Še malo in nastopila bo pomlad, ki bo s seboj prinesla tudi praznik velike noči. Ker bo v prihodnjih dneh deževalo, lahko čas izkoristimo za temeljito spomladansko čiščenje.

Zadnje dni nas je razvajalo toplo sonce, bližajo pa se deževni dnevi in odločili smo se, da jih izkoristimo za temeljito čiščenje svoje kuhinje. Takšno opravilo seveda zahteva kar nekaj ur in celega človeka, zato je dobro, da se nanj pripravimo. Še bolje pa je, da preden se lotimo dela, poiščemo kakšno bližnjico, ki nam bo olajšala čiščenje. Brez sklepanja kompromisov s čistočo, seveda!

Na našem portalu vam zelo radi svetujemo pri kuhanju in peki, ker pa vemo, da je kuhinjo treba tudi pospraviti, že od začetka pomagamo tudi pri tem manj prijetnem opravilu. Preskusili smo marsikateri trik in očistili še tako zakotne in zamazane dele kuhinje. Danes smo najboljše nasvete zbrali na kup, da vas pripravimo na generalko, še preden pride na vrsto delovna sobota. Najbolje, da se kar lotimo, korak za korakom.

Naravna čistila

Najprej je treba na kup zbrati čistila, ki jih bomo uporabljali. Ker imamo radi čim bolj naravna, smo pred časom za vas preskusili, kako učinkovito posamezna delujejo. Podrobno si o naših eksperimentih preberete tukaj, sicer pa ostajamo zvesti klasikam – limonovemu soku, belemu kisu in sodi bikarboni. Če jih zmešamo skupaj, namreč nastane odlična pena, s katero se lahko znebimo marsikaterega madeža. Recepti za naravne čistilne zvarke pa vas čakajo tukaj.

Pečica

Potem pa je čas, da se lotimo posameznih kuhinjskih kotičkov. In ker pregovor pravi, da je surovo žabo najbolje pojesti takoj zjutraj, se bomo najprej lotili najtežjega – pečice. V njej je umazanija navadno najbolj trdovratna, saj jo vročina na stene in rešetke praktično zapeče. Lotite se je lahko s pomočjo zgoraj pripravljene paste iz sode bikarbone, še raje pa v tem primeru posežemo kar po tableti za pomivalni stroj. Postopek je podrobno opisan tukaj in verjemite, navdušeni boste nad rezultatom.

Mikrovalovna pečica

Naslednja na vrsti je mikrovalovna pečica in tudi čiščenje te zna biti precej nadležno. A tudi tu smo našli trik, ki čas čiščenja skrči na pičlih pet minut. Potrebujete le ognjevarno posodo, vodo, limono in brisačo oziroma kuhinjsko krpo. Podroben postopek po korakih pa najdete tukaj. 

Štedilnik

Ker ima seveda vsaka hiša drugačnega, smo se poglobili v to, kako se lotiti posameznega. Na tej povezavi najdete vodič, kako očistiti steklokeramično ploščo, kako ravnati s plinskim štedilnikom, pa tudi kako se znebiti umazanije z indukcijske in električne plošče. Tako, da se bo vse svetilo, seveda!

Kuhinjski inventar

Najtežje za nami, tako da lahko preskusimo še nekaj preprostih trikov in očistimo še kuhinjski inventar. Vsake toliko je na primer dobro temeljito očistiti odpirač za konzerve, pa tudi lesene kuhalnice. Presenečeni boste, kako umazane so – kljub rednemu čiščenju!

Preberite še: Detoks doma po napotkih Marthe Stewart

Fotografija: Vera_Petrunina/Getty Images

 

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana