Naši najbolj priljubljeni recepti za bezgov sirup

Odlično osveži v vročih dneh, mešamo ga s hladno vodo, ki jo še dodatno ohladimo s kockami ledu.

Bezgov sirup pripravimo na dva načina, s prekuhavanjem vode ali brez tega. Kot konzervans služijo sladkor, limona in citronska kislina, okus bezga pa še izboljšamo, če dodamo lističe sveže mete ali melise. Namesto sladkorja lahko uporabimo druga sladila v ustreznem razmerju, na primer javorjev ali agavin sirup, tudi med. Sirup pripravimo na zalogo, če želimo, da se bo ohranil nekaj mesecev, je zelo pomembno, da tudi pri stekleničenju poskrbimo za higieno. Nalijemo ga v sterilizirane steklenice, nikakor ne v plastenke, ter jih nemudoma nepredušno zapremo.

Cvetove vselej nabiramo v sončnem in suhem vremenu, da dež ne spere z njih koristnega cvetnega prahu. Iz istega razloga jih pred uporabo ne spiramo, temveč le temeljito pregledamo, saj zavetje v njih pogosto poiščejo številni drobni žužki, vanje se lahko zapletejo tudi različne nečistoče. Pri nabiranju si pomagamo z ostrimi škarjami. Cvetov ne nabiramo ob prometnih cestah, kjer so rastline onesnažene s prahom in škodljivimi delci izpušnih plinov. Preden začnete s kuhanjem, priporočamo branje prispevka: 5 ključnih korakov za pripravo bezgovega sirupa.

Preprosta različica za majhne količine

Tako pripravljen nam vedno uspe, če smo le dovolj pozorni na čistočo pripomočkov in steklovine. Nezapletena priprava, receptura pa je prilagojena najmanjši količini, kar je še posebno priročno za tiste, ki nimajo shrambe in ne kuhajo v velikih količinah.

Recept za bezgov sirup z jagodami, ki je navdušil naše bralce

Kdor ni bil prepričan v naš bezgov sirup, si še vedno lahko premisli.

Ona.je: Mnogi izjemni učinki bezgovih cvetov (in najboljši načini uporabe)

Bezgov sirup z medom

Tako pripravljen bezgov sirup ima zelo raznoliko uporabo. Največkrat ga pripravimo v osvežilnem poletnem soku, ki mu lahko dodamo meto ali meliso ter obvezno limono ali ledene kocke iz zamrznjenega limonovega soka.

Že nekaj let med najbolj priljubljenimi: Bezgov sirup, kot ga pripravi Bine Volčič

Povsem preprost recept za bezgov sirup naših babic.

Priprava bezgovega sirupa

Naslovna fotografija: Milan Krasula/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana