Preprost recept za bezgov sirup

Tako pripravljen nam vedno uspe, če smo le dovolj pozorni na čistočo pripomočkov in steklovine. Nezapletena priprava, receptura pa je prilagojena najmanjši količini, kar je še posebno priročno za tiste, ki nimajo shrambe in ne kuhajo v velikih količinah.

Zjutraj se sprehodimo do bezgovega grma in odtržemo lepe ter odprte cvetove. Nekaj jih ocvremo kot v dobrih starih časih in si jih privoščimo že za zajtrk, ostalim pa odstranimo čim več zelenih pecljev, saj so ti rahlo strupeni. Bele dele odlagamo v velik steklen kozarec za vlaganje, nato pa sledi le še nekaj korakov, da bo bezgov sirup zadišal v napitkih ter sladicah.

Preberite tudi: Zakaj sirup zavre in steklenica poči

Za približno 500 ml sirupa, količino povečajte glede na svoje potrebe.

  • 500 ml vode
  • 500 g sladkorja
  • ekološko pridelana limona, narezana na rezine
  • 15 cvetov bezga

Priprava

1. Bezgove cvetove in rezine limone damo v velik steklen kozarec za vlaganje.

2. Sladkor nasujemo v lonec in ga prelijemo z vodo. Zavremo in pomešamo, da se sladkor stopi. Ogenj ugasnemo in počakamo 10 minut, da se sirup malce ohladi.

3. Sirup prelijemo v kozarec z bezgom in limono, ga pokrijemo in postavimo v temen in hladen prostor za dan ali dva.

4. Čist kozarec ali steklenico v pečici segrejemo na 100 stopinj.

5. Sirup, ki bo imel rumenkast odtenek, precedimo čez gosto cedilo, še bolje čez gazo in pri tem iztisnemo vse sokove iz cvetov in limone s pomočjo kuhalnice.

6. Tekočino prelijemo v vročo steklenico in tesno zapremo s čistim pokrovčkom. V hladnem in temnem prostoru ali hladilniku lahko sirup hranimo več mesecev.

Sirup uporabimo v osvežilnem kefirjevem napitku, palačinkah, bezgovi panakoti, bezgovi torti

Fotografija: Janna Danilova/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed