
Ribe peremo pod tekočo vodo, ko jih osušimo, jih pokapamo z limonovim sokom, solimo pa jih tik pred toplotno obdelavo.
Strokovnjaki priporočajo, da bi jih morali redno uvrščati na jedilnik vse leto. Kdor ima možnost, kupuje sveže v ribarnici, sicer pa sežemo po zamrznjenih. Najpogosteje uživamo morske ribe, najboljše so ulovljene, cenovno ugodnejše pa so gojene. Ribe so lahko prebavljivo, z beljakovinami bogato živilo. So bogat vir nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in spadajo med tako imenovana varovalna živila. Zato bi jih morali uživati vsaj enkrat na teden. Slovenci žal precej zaostajamo za temi priporočili.
1. Odstranimo luske
Ribam najprej odstranimo luske. To opravimo z ostrim nožem, vedno od repa proti glavi. Najbolje, da se lusk lotimo v posodi z vodo, sicer bodo letele po vsej kuhinji.
2. Odstranimo drobovje, operemo in osušimo
3. Pred toplotno obdelavo
Zdaj ribo narežemo na poljubne kose oziroma jo filetiramo, odvisno od tega, kako jo bomo pripravili. Tako pripravljeno ribo pokapljamo z limonovim sokom, zaradi česar bo meso ostalo čvrsto. Tik preden damo ribe v ponev ali pečico, jih solimo. Če imamo zamrznjene, jih prej odtajamo. Na sobni temperaturi bodo primerne za pripravo v treh ali štirih urah.