Kako naredimo stepeno maslo kot iz restavracije

Pred nami so praznične večerje, ki jih lahko otvorimo z grižljajem toplega kruha, premazanega z maslom.

Ni lepšega kot če v restavraciji, ko čakamo na svoje naročilo, na mizi dobimo serviran topel kruh in kremasto maslo, ki v sili potešita prvo lakoto. Verjetno vas zanima, kaj storijo s slednjim, da je vedno tako lepo mazljivo. Ker so pred nami prazniki, ko imamo čas, da tudi sami priredimo malce bolj sofisticiran meni, danes razkrivamo trik, kako takšno maslo pripraviti doma.

Pravzaprav je priprava čisto preprosta, potrebujemo namreč le dve sestavini in ročni mešalnik. Osnova je seveda maslo, ki mu dodamo kanček mleka, lahko pa slednjega zamenjamo tudi z vodo. Kremni namaz bo nared v pičlih petih minutah, če niste imeli časa speči svežega kruha, pa za toplo hrustljavo skorjo lahko uporabite ta trik.

Maslo najprej segrejemo na sobno temperaturo. Če ste ga pozabili vzeti iz hladilnika, uporabite to zvijačo. Maslo postavimo v skodelico in dodamo dve žlici mleka ali vode. Nato pa se vsega skupaj lotimo z mikserjem. Najprej ga nastavimo na najnižjo hitrost, da bomo z metlicami nežno vnesli zrak med maščobo. To počnemo od ene do dveh minut. Nato mikser nastavimo na višjo hitrost in mešamo še dve do štiri minute, dokler namaz ni čisto mehak in kremast. Postrežemo v lepi skodelici. Po želji pa lahko namaz popestrimo s sveže nabranimi in sesekljanimi začimbami, da bo maslo zeliščno.

Če boste namaz pripravili vnaprej, posodico prekrijte s folijo in shranite v hladilnik. Če ste maslo solili, pa lahko na goste počaka tudi na pultu, saj bo sol preprečila, da bi se namaz osušil. In seveda, ne pozabite na topel kruh!

Preberite še: Za kuhanje fižola nikar ne uporabite tega lonca

Fotografija: baibaz/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana