To morate vedeti, ko uporabljate mlete začimbe

Takšna so pravila, ko kuhamo z mletimi začimbami.

Kuhanje brez začimb bi bilo najbrž precej enolično, kajne? Če tudi vi svoje jedi radi dodobra začinite, imate doma gotovo lepo zalogo vonjav in okusov s celega sveta. Redko boste našli recept, ki ne bo vseboval niti ene in še redkeje boste srečali chefa, ki ne uporablja začimb. Vsaka kuhinja torej potrebuje vsaj nekaj osnovnih dišavnic, da o soli in popru sploh ne govorimo.

Preberite tudi: Poznate razliko med začimbami in zelišči?

Katere in kakšne začimbe

Dobro je torej, da imate doma polico ali predal z začimbami in zelišči, ki lahko popestrijo vaše jedi ter jih imate tako vedno pri roki čim več. Seveda pa nas zanima, kakšne raje uporabljate? Cele ali mlete? Večina chefov bi raje izbrala čim bolj sveže in prisega na to, da začimbe sušimo, pražimo in meljemo sami. Za takšno izbiro imajo seveda več tehtnih razlogov.

Mlete začimbe so seveda priročnejše, a imajo tudi svoje negativne plati. Če jih boste primešali v juhe ali omake, morate vedeti, da bodo najverjetneje spremenile barvo vaših jedi, med tem, ko se to ne bo zgodilo, če uporabite cele začimbe. Ko mlete začimbe dodajate tekočinam, jih predhodno ne rabite pražiti, saj bodo v nasprotnem primeru lahko jedi dodale grenak priokus. Prav tako je mlete začimbe jedem potrebno dodajati postopoma, saj lahko v velikih količinah popolnoma zamenjajo noto jedi.

V splošnem se je tako najbolje držati celih začimb, ki jih navadno prepražimo in stremo v terilniku, nekatere pa lahko uporabimo tudi cele. Cela cimetova paličica bo na primer lepo dopolnila sladek okus mlečnega riža, če jo skuhate v njem.

Koliko mletih začimb nadomesti cele?

Ko recept zahteva cele začimbe, vi pa imate pri roki le mlete, se ne bojte uporabiti teh v prahu. Morate pa biti pozorni na količino. Pri odmerjanju tako količino mletih začimb zmanjšajte za približno 25 odstotkov oziroma četrtino. Če recept želi čajno žličko cele kumine, namesto nje v lonec stresite 3/4 čajne žličke mlete.

Preberite še: Zelo preprosto limonovo pecivo s skrivno sestavino

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana